sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta
Història Antiga
L’enigma dels ibers

La misteriosa fortalesa dels Vilars d'Arbeca

vilars arbeca
Interior de la cisterna del jaciment
En aquest reportatge

Catalunya és una terra rica en poblats ibèrics. Tants jaciments han permès els arqueòlegs documentar molt bé aquesta cultura i període històric. Però totes les teories s'estavellen contra els Vilars d'Arbeca, una insòlita fortalesa de 2.800 anys situada a les Garrigues i a la qual SÀPIENS dedica un reportatge en el número 95 (setembre 2010).

La seva singularitat rau, en primer lloc, en el camp frisó que protegia la fortalesa i que és un dels més ben conservats a Europa. Un altre fet insòlit són els 14 cavalls, alguns, fetus, que s'han trobat enterrats als Vilars, unes restes que fan pensar que la seva població es dedicava a la cria de cavalls, l'animal més preuat d'aquells temps.

La doble línia defensiva i el pou-cisterna que abastia d'aigua el poblat són altres de les característiques dels Vilars, considerats l'Empúries de l'interior pel valor arqueològic del jaciment. És per això que nombrosos equips d'arqueòlegs de tot el món cada any s'arriben fins a Arbeca per estudiar-lo. El primer que ho va fer va ser ser Emili Junyent, actual director de les excavacions i historiador de la Universitat de Lleida i assessor de l'article que publiquem aquest mes.

Més informació: Revista Sàpiens núm. 95
Comparteix
Comentaris
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
La peça pot ser la més gran estudiada fins al moment si es confirma la identitat del faraó
Sota la plaça Folch i Torres de Barcelona s'amagaven les estructures d'una presó activa entre el 1839 i el 1936
Víctor Gavín ha localitzat els documents on apareixen els confidents amb qui els cònsols nord-americans es reunien per conèixer els detalls de tot el que es movia durant la dictadura
En l'acte s'han reivindicat la importància i la vigència dels clàssics
A casa nostra els maçons han estat sovint perseguits ja sigui per les seves idees progressistes, pel paper de l’Església catòlica o per ser una de les obsessions Franco, cosa que els ha obligat a viure en clandestinitat i a quedar envoltats de misteri
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació