sapiens.cat

Descobreix la teva història

Portada Sapiens 96
Sàpiens núm. 96. Octubre 2010
Per què passa? / Segle XX
La pirateria és l'activitat il·legal més visible de totes les que han omplert el buit deixat per un estat fallit
Somàlia, antiga colònia meitat italiana i meitat anglesa, va accedir a la independència en el 1960. Nou anys més tard, un cop militar va portar al poder el general Siad Barre. En el marc de la guerra freda, inciialment la dictadura es va posicionar a favor de la banda soviètica. Fins al 1977, quan la guerra pel territori d'Ogaden la va enfrontar amb la també filosoviètica Etiòpia, cosa que va provocar el seu pas cap a l'òrbita nord-americana. El gener del 1991, després d'una guerra civil de dos anys, Siad Barre va ser finalment enderrocat però el país es va enfonsar en el desastre més absolut.
Paola Lo Cascio (text)
L'entrevista / Segle XX
Juan José del Águila
"Calculo que durant el franquisme es van celebrar 300.000 consells de guerra"
Doctor en Dret i magistrat del Jutjat Social de Madrid, Juan José del Águila és un dels principals experts de l'Estat en repressió franquista i un ferm partidari de l'anulació dels consells de guerra. Sàpiens ha parlat amb ell sobre aquest i d'altres assumptes relacionats amb la jusítica espanyola..
Clàudia Pujol (text)
Dossier especial Lluís Companys / Segle XX
La gestació del seu ideari polític i l'inici de la carrera política
La terra marca i el grup social, també. Una i altre van fixar el futur d'una vida certament compromesa. Periodista, advocat laboralista, polític d'esquerres, pres polític, pare de dos fills i president de la Generalitat de Catalunya. L'únic president electe europeu afusellat pel feixisme. Cal anar als primers temps d'un trajecte de vida per entendre'n la ruta. Així van ser els pimers anys de lluita del president Companys.
Cristina Masanés (text), Agustí Colomines (assessorament)
Dossier especial Lluís Companys / Segle XX
Missatger de rabassaires i d'obrers
La lluit contra la dictadura i la gran victòria electoral del 1931
A la dècada dels anys vint Lluís Companys, a diferència d'altres líders republicans, va demostrar la seva confiança en la resolució dels conflictes socials per la via política. Es convertí en la veu dels arrendataris rurals i dels treballadors catalans a les Corts espanyoles, i durant la dictadura de Primo de Rivera, entre entrades i sortides de la presó, va treballar per la unitat del republicanisme i per aconseguir l'anhelat canvi de règim.
Maria Coll (text), Josep M. Figueres (assessorament)
Dossier especial Lluís Companys / Segle XX
Somnis i malsons d'un president
L'adveniment de la República i l'estira-i-arronsa amb Madrid
Després de proclamar la República, Companys serà governador civil de Barcelona, diputat a les Corts i al Parlament, president de la cambra catalana i ministre de Marina abans de rellevar Macià en la presidència de la Generalitat. Després passarà per la presó i en sortirà convertit en heroi.
Joan Esculies (text), Josep Maria Solé i Sabaté i Lluís Duran (assessorament)
Dossier especial Lluís Companys / Segle XX
Entre la revolució i la guerra
El paper de Companys durant la contesa
Els esdeveniments que es van produir durant els anys de la guerra civil i les conseqüències que se'n van derivar de la derrota han enfosquit, fins gairebé anul·lar de la memòria comuna, la tasca de la Generalitat en aquell període. Tanmateix, el president Companys i el sei govern no van estar inactius mentre es combatia dins i fora de Catalunya. Una altra qüestió é com valorar tal actuació i l'actitud de Companys, encara temes controvertits.
Jordi Mata (text), Albert Balcells (assessorament)
Dossier especial Lluís Companys / Segle XX
El comte enrere de la vida del president explicat per la seva dona
El 13 d'agost del 1940 agents alemanys van irrompre en el domicili del matrimoni Companys. A partir d'un document escrit per Carme Ballester i localitzat per l'historiador Joaquim Aloy a l'Institut Internacional d'Història Social, a Amsterdam, reconstruïm els fets que van convertir Companys en l'únic president europeu escollit democràticament que va morir afusellat el segle XX.
Jordi Finestres (text), Joaquim Aloy (assessorament)
Dossier especial Lluís Companys / Segle XX
La immensa presó del franquisme
La repressió a partir del 3 d'abril del 1939
Acabada la guerra civil, el franquisme incia la seva etapa de govern amb la repressió implacable contra els vençuts. Els enemics del nou règim eren molts. Va caldre recórrer, com a instància privilegiada de repressió, a la jurisdicció militar i, en especial, als consells de guerra.
Xavier Valls (text), Manel Risques (assessorament)
Escapades / Història Antiga
Passejant entre cossetans
Ciutadella ibèrica de Calafell, al Baix Penedès
Barbara Vastenavond (text)
Escapades / Història antiga
Una necròpoli aristocràtica
Necròpoli de Son Real de Santa Margalida, Mallorca
Marga Font (text)
Escapades / Història medieval
Històries de la mitja lluna
Fortalesa de Castelló de Farfanya, La Noguera
Anna Sàez (text)
Escapades / Història medieval
Un castell amb vistes
Castell i jardins a Montesquiu, Osona
Glòria Trullàs (text)
Escapades / Segle XX
Bombes sobre el Besòs
Refugi antiaeri de Santa Adrià del Besòs, Barcelonès
Anna M. Bofarull (text)
Un cap de setmana a... / Història medieval
La ciutat dels privilegis
Una visita als espais més emblemàtics de la Terrassa medieval
En època medieval, Terrassa estava voltada de muralles i delimitada per un fossat i el seu mercat i el palau comtal van aconseguir aglutinar la població al seu entorn. La seva consolidació, però, va arribar amb certs privilegis atorgats per la casa comtal i pel rei Jaume I.
Cercador Index Històric
Publiquem al web documents que descriuen el calc franquista de l'aparell repressiu nazi
Durant la Guerra Civil va dur a terme tota mena de tasques de suport a la República
La primera Constitució francesa republicana proclamava la sobirania popular i insistia en l’existència d’uns drets inalienables, com el de la llibertat personal
Analitzem les conseqüències del tractat que va posar fi a les institucions catalanes fa 302 anys
Geolocalitzem un dels elements més característics del nostre patrimoni industrial
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació