sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta
Segle XX
Lluís Companys, entre la revolució i la guerra

Lluís Companys, entre la revolució i la guerra

El paper del president català durant la contesa

Cartells de la guerra civil
Cartells de la guerra civil
En aquest reportatge

En el número 96 (octubre 2010), SÀPIENS dedica un dossier especial de 36 pàgines al president Lluís Companys. Al reportatge 'Entre la revolució i la guerra', l'escriptor Jordi Mata desgrana el paper de Companys durant la contesa.

Els esdeveniments que es van produir durant els anys de la Guerra Civil i les conseqüències que se'n van derivar han enfosquit, fins gairebé anul·lar-la de la memòria comuna, la tasca de la Generalitat en aquell període. Tanmateix, el president Lluís Companys i el seu govern no van estar inactius mentre es combatia dins i fora de Catalunya.

Una altra qüestió és com valorar tal actuació i l'actitud de Companys, temes encara controvertits. Mentre alguns han acusat el president de passivitat davant els milers d'assassinats comesos els primers temps i d'haver estat incapaç de gestionar la violència del maig del 1937, d'altres el consideren la persona que va aprofitar la Guerra per ampliar l'autonomia catalana, encara que després no pogués evitar la seva laminació arran del trasllat del govern de la República a Barcelona.

Més informació: Revista Sàpiens núm. 96
Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Un curs de la UB aprofundeix en els episodis de la història ocorreguts arran d’aquest procés polític
La d'avui no és la primera reacció del poble català davant els abusos de Madrid. Recordem la resta de vegades que ens hem plantat
Es tracta de la primera pel·lícula sonora d’animació dels estudis Walt Disney
Repassem els dubtes que envolten la vida del cèlebre viatger
SÀPIENS i l'Ateneu Barcelonès t'ofereixen, divendres, la gravació de Jacques Parizeau que s'hauria emès si el Sí hagués guanyat el 1995
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació