sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta
Segle XX
Lluís Companys, somnis i malsons d'un president

Lluís Companys, somnis i malsons d'un president

L'adveniment de la República i l'estira-i-arronsa amb Madrid

Proclamació República 1931
La multitud a la plaça Sant Jaume després de la proclamació de la República
En aquest reportatge

El número 96 (octubre, 2010) de SÀPIENS està consagrat a la figura del president Lluís Companys. Un dels reportatges d'aquest dossier especial, 'Somnis i malsons d'un president', parla del paper del dirigent català després de l'adveniment de la República.

Després de proclamar la República, el 14 d'abril del 1931, Lluís Companys va ser nomenat governador civil de Barcelona, la ciutat més problemàtica de l'Estat pel que feia a reivindicacions obreristes.

Un mes i mig després, Companys va renunciar al càrrec per presentar-se a les eleccions de diputats a les Corts espanyoles. Com a diputat a Madrid, Companys va destacar per la defensa abrandada en qüestions obreres, rabassaires i contra la presència del catolicisme a l'ensenyament. Però el plat fort a les Corts va ser la difícil negociació per aprovar l'Estatut de Núria. Companys va ser criticat per acceptar massa rebaixes, ja que els 52 articles originals van quedar reduïts a 18.

Amb les eleccions al primer Parlament de Catalunya, el 20 novembre del 1932, Companys fou nomenat president del Parlament. El càrrec, però, només li va durar mig any, ja que va substituir Jaume Carner, malalt, com a ministre de Marina. La designació formava part del pacte no escrit de tenir, almenys, un ministre català al govern espanyol.
Amb la mort de Francesc Macià la nit de Nadal del 1931, el destí de Companys va tornar a donar un tomb. El darrer dia de l'any, Companys era elegit pels diputats d'ERC nou president de la Generalitat.

La intenció del govern conservador de Lerroux de reformar els avenços progressistes aconseguits durant el bienni 1931-33 va tensar la corda entre el govern espanyol i el català. El 6 d'octubre del 1934 les opinions dispars en el si de l'executiu de Companys sobre quina posició adoptar davant la vaga general iniciada el dia 5, van empènyer Companys a proclamar l'Estat Català. Era el 6 d'octubre del 1934, i la matinada següent, Companys era detingut acusat per la premsa espanyola d'un intent separatista.

La victòria electoral de les forces d'esquerra el 16 de febrer del 1936 va permetre l'indult de Companys, empresonat a Cadis. El seu pas per la presó i els fets del 6 d'octubre van dotar Companys de l'aura heroica que l'acompanyaria per sempre.

Més informació: Revista Sàpiens núm. 96
Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Aquest cap de setmana vam entrar al monestir. Us ho expliquem el dia en què s'hi traslladaran les peces del Museu de Lleida
De l'emperador Didi Julià a Bernard Madoff passant pel cardenal francès que va tenir un afer amb una falsa Maria Antonieta
De la segregació del bisbat de Lleida a l'actualitat
Recordem alguns catalans que van donar suport als moviments que cercaven deslligar-se d’un règim colonial abusiu i inoperant
Del canal de Suez al gran pantà del Colorado, passant pel Golden Gate i el pont de les cascades Victòria
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació