sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta
Segle XX
La batalla de l'Ebre

La batalla de l'Ebre

La contesa més èpica de la Guerra Civil

Poble Vell Corbera d’Ebre
El Poble Vell de Corbera d’Ebre, un dels espais històrics de la batalla de l'Ebre

En el número 97 (novembre 2010), SÀPIENS dedica el dossier especial a la batalla de l’Ebre. El conflicte va començar la mitjanit del 25 de juliol del 1938, quan l’exèrcit republicà va atacar per sorpresa les línies defensives franquistes situades a la riba dreta del tram català de l’Ebre, entre Amposta i Mequinensa. La reacció no es va fer esperar, i en poques hores hi arribaven unitats, bombarders i caces d’arreu de l’Estat. Començava, d’aquesta manera, la batalla més decisiva de la Guerra Civil Espanyola.

Després de 115 dies de combats, mentre l’exèrcit franquista anava avançant amb un moviment similar a un acordió sobre el terreny, les tropes republicanes iniciaven una retirada progressiva. Enrere quedaven unes 60.000 baixes per bàndol i començava l’ofensiva final de Franco sobre Catalunya. Avui, més de 70 anys després, diversos Centres d’Interpretació dispersos per les comarques de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre aporten, ‘in situ’, una visió global de la contesa.

Més informació: Revista Sàpiens núm. 97
Comparteix
Comentaris
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
De la clandestinitat a la consulta: els cent anys d'independentisme català en 10 punts
B the travel brand Xperience és un nou concepte de botigues de viatges
Ja pots votar els plats amb IGP o DOP del país que més t'agraden!
Fem un viatge amb sis parades per la història d'aquest joc
Els tallers es fan cada diumenge al matí i se centren en l'antic Egipte, Grècia, l'arqueologia i la cultura visigoda
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació