sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta
Història Antiga
Vespasià, l'emperador que va construir el Colosseu

Vespasià

L'emperador que va construir el Colosseu

El Colosseu
L'amfiteatre de Roma, també conegut amb el nom de 'Colosseu'
Shutterstock

En el número 97 (novembre 2010), la revista SÀPIENS dedica un reportatge a Tit Flavi Sabí Vespasià. Aquest emperador es va marcar com a objectiu renovar la capital de l'Imperi després de l'incendi de l'any 64, que havia destruït bona part de Roma. Així, va restaurar aqüeductes i temples i va urbanitzar el nou fòrum. També va aconseguir sanejar les arques públiques i controlar la corrupció.

El seu projecte "estrella", però, va ser la construcció de l’amfiteatre Flavi o Colosseu, finançat en bona part gràcies al saqueig de Jerusalem del 70 dC. Durant cinc segles, la sang es va vessar sobre l’arena d’aquest recinte ideat per canalitzar els instints morbosos i violents dels romans. De fet, per a molts emperadors, els espectacles entre feres o gladiadors que s'hi organitzaven eren la millor manera de distreure el poble, una de les tasques fonamentals dels cèsars, que volien ser recordats per haver organitzat els jocs més massius i populars.

És cert que Vespasià ha passat a la història com a impulsor del Colosseu, però també pel seu caràcter insòlit, que va aconseguir acabar l'habitual vincle directe dels grans dirigents romans amb la classe aristocràtica. I és que en la seva promoció no van comptar ni el llinatge ni les conspiracions, que fins aleshores eren els únics factors capaços d'impulsar qualsevol home al Principat.

Més informació: Revista Sàpiens núm. 98
Comparteix
Comentaris
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Qui era el príncep romanès que va inspirar la novel·la de Bram Stoker?
La mostra permanent del Museu del Disseny de Barcelona inclou 18.000 peces dels segles XVI al XXI
L'església es va construir en poc més de cinquanta anys fent visible, d'aquesta manera, el poder dels gremis del barri del Mar de la Barcelona del segle XIV
Des de les vaques de Jenner fins a la conilla verda Alba passant per la gossa Laika
La història d'intrigues i terror d'aquest bastió mil·lenari
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació