sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta
Història Antiga
Vespasià, l'emperador que va construir el Colosseu

Vespasià

L'emperador que va construir el Colosseu

El Colosseu
L'amfiteatre de Roma, també conegut amb el nom de 'Colosseu'
Shutterstock

En el número 97 (novembre 2010), la revista SÀPIENS dedica un reportatge a Tit Flavi Sabí Vespasià. Aquest emperador es va marcar com a objectiu renovar la capital de l'Imperi després de l'incendi de l'any 64, que havia destruït bona part de Roma. Així, va restaurar aqüeductes i temples i va urbanitzar el nou fòrum. També va aconseguir sanejar les arques públiques i controlar la corrupció.

El seu projecte "estrella", però, va ser la construcció de l’amfiteatre Flavi o Colosseu, finançat en bona part gràcies al saqueig de Jerusalem del 70 dC. Durant cinc segles, la sang es va vessar sobre l’arena d’aquest recinte ideat per canalitzar els instints morbosos i violents dels romans. De fet, per a molts emperadors, els espectacles entre feres o gladiadors que s'hi organitzaven eren la millor manera de distreure el poble, una de les tasques fonamentals dels cèsars, que volien ser recordats per haver organitzat els jocs més massius i populars.

És cert que Vespasià ha passat a la història com a impulsor del Colosseu, però també pel seu caràcter insòlit, que va aconseguir acabar l'habitual vincle directe dels grans dirigents romans amb la classe aristocràtica. I és que en la seva promoció no van comptar ni el llinatge ni les conspiracions, que fins aleshores eren els únics factors capaços d'impulsar qualsevol home al Principat.

Més informació: Revista Sàpiens núm. 98
Comparteix
Comentaris
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Els premis #tuetscultura reconeixen els dos millors projectes a desenvolupar de l’àmbit de la cultura i de la comunicació
Geolocalitzem sobre un mapa d'època els edificis religiosos que van ser saquejats, incendiats i assaltats durant la revolta
Es tracta d'uns estudis d'especialització amb una mirada transversal a la història antiga i una aposta per les noves tècniques digitals
Treballador incansable, el seu amor per l’arqueologia el va acabar conduint fins als nacionalistes àrabs quan lluitaven per desfer-se del jou de l’imperi Otomà
Una mostra dels documents que han permès fer la investigació SÀPIENS sobre la història amagada del cos policial català durant la Guerra Civil
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació