sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta

El retorn de les obres d'art robades pels nazis

Pengen una base de dades a internet per trobar-ne els propietaris

Art Nazi
Camió descarregant caixes d'objectes saquejats pel "Grup Especial" a París

L'Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg (ERR), més conegut com el Grup Especial, va ser un dels organismes creats per Hitler per expropiar objectes de valor cultural als països ocupats durant la Segona Guerra Mundial. Una de les operacions de més abast que va dur a terme va ser entre les col·leccions de jueus francesos i belgues. Entre el 1940 i el 1944, milers d’objectes d’aquestes col·leccions privades van ser robats i portats al Jeu de Paume, als jardins de les Tulleries, a París. Per primera vegada, i amb l’objectiu de poder retornar-los als seus propietaris –o als seus hereus– una important base de dades d’aquest fons s’ha penjat a internet. S’ha elaborat amb les targetes de registre i les fotografies fetes pel mateix Grup Especial.

Un primer pas
Fins avui s’han documentat 20.000 objectes robats a França i Bèlgica, i en alguns s’identifica també el propietari. En conjunt, s’han pogut identificar unes 260 col·leccions i 269 propietaris. El projecte va començar fa cinc anys per iniciativa d’una organització anomenada Claims Conference i el Museu Memorial de l’Holocaust dels Estats Units. El resultat és una base digital de lliure accés que permetrà a les famílies que identifiquin objectes robats iniciar els passos perquè els els retornin. Tot i que és només una petita part de l’espoli artístic dut a terme pels nazis –on va anar la resta? Què en va fer el govern alemany?–, és un primer pas.

Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
El 2 de desembre, aquests equipaments mostraran espais com els magatzems o els tallers de restauració
Testimonis que ens acosten a l’infern i ens recorden el perill del feixisme
Els episodis històrics que van inspirar la gran novel·la de Joanot Martorell
La Fundació Carulla mostra la seva defensa de l’escola catalana i dona suport a la innovació d’alumnes, professors i centres educatius
7 punts que demostren que l'ombra de Franco segueix sent molt allargada
  • Islàndia any 930Entrem dins del primer parlament del món
  • Josep BartolíLa vida de pel·lícula de l'amant secret de Frida Kahlo
  • I es va fer la llum!La història de l'electricitat: de Tales de Millet a Edison
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació