sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta

El retorn de les obres d'art robades pels nazis

Pengen una base de dades a internet per trobar-ne els propietaris

Art Nazi
Camió descarregant caixes d'objectes saquejats pel "Grup Especial" a París

L'Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg (ERR), més conegut com el Grup Especial, va ser un dels organismes creats per Hitler per expropiar objectes de valor cultural als països ocupats durant la Segona Guerra Mundial. Una de les operacions de més abast que va dur a terme va ser entre les col·leccions de jueus francesos i belgues. Entre el 1940 i el 1944, milers d’objectes d’aquestes col·leccions privades van ser robats i portats al Jeu de Paume, als jardins de les Tulleries, a París. Per primera vegada, i amb l’objectiu de poder retornar-los als seus propietaris –o als seus hereus– una important base de dades d’aquest fons s’ha penjat a internet. S’ha elaborat amb les targetes de registre i les fotografies fetes pel mateix Grup Especial.

Un primer pas
Fins avui s’han documentat 20.000 objectes robats a França i Bèlgica, i en alguns s’identifica també el propietari. En conjunt, s’han pogut identificar unes 260 col·leccions i 269 propietaris. El projecte va començar fa cinc anys per iniciativa d’una organització anomenada Claims Conference i el Museu Memorial de l’Holocaust dels Estats Units. El resultat és una base digital de lliure accés que permetrà a les famílies que identifiquin objectes robats iniciar els passos perquè els els retornin. Tot i que és només una petita part de l’espoli artístic dut a terme pels nazis –on va anar la resta? Què en va fer el govern alemany?–, és un primer pas.

Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Amb la suspensió 'de facto' de l'autonomia, repassem 12 moments en què l'Estat ha tingut Catalunya en el seu objectiu
El procés franquista per espanyolitzar el club blaugrana en 12 punts
Un curs de la UB aprofundeix en els episodis de la història ocorreguts arran d’aquest procés polític
La d'avui no és la primera reacció del poble català davant els abusos de Madrid. Recordem la resta de vegades que ens hem plantat
Es tracta de la primera pel·lícula sonora d’animació dels estudis Walt Disney
  • La construcció d'un estatEl llegat de Pere III el Cerimoniós
  • Una nissaga sobiranaLes lluites i els pactes dels primers comtes per tenir un territori propi
  • Senyors del marQuan tots els peixos del Mediterrani lluïen les quatre barres
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació