sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta
Història Antiga
Herodes, innocent?

Herodes, innocent?

El rei que mai no va perseguir Jesús de Natzaret

Sònia Casas

Herodes el Gran va morir l’any 4aC. Així doncs, el qui s’anomenava “Rei dels Jueus” ha passat a la història per l'única matança d’innocents que mai no va perpetrar. Però el fet que la Bíblia el triés per encarnar el paper de malvat no és ben bé una casualitat. En el veritable Herodes hi van confluir un hàbil estratega polític, un pare cruel i desconfiat i i un líder menystingut per un poble que es va convertir en més d’una ocasió en el blanc de les seves frustracions i ires. El rei que havia de perseguir Jesús i matar brutalment tots els nens no podia ser, doncs, cap altre.

“Veient-se enganyat pels tres reis mags, el rei Herodes es va enfurismar i va fer matar a Betlem tots els nens que tinguessin menys de dos anys”. Poc podia imaginar-se Herodes que aquest passatge de l’Evangeli de Mateu el faria passar a la posteritat. Tanmateix, el fet que se li atribuís a ell la matança dels Sants Innocents no és ben bé una casualitat. L’única crònica que ens han arribat sobre la peculiar manera de fer i de ser d’Herodes és l’escrita per l’historiador jueu Flavi Josep, que, com tots els hebreus, detestava l’home que l’imperi Romà els havia imposat com a rei. En una narració implacable, Flavi Josep es recrea en els episodis en què pot mostrar un Herodes amb les mans perpètuament tacades de sang.

No podia ser de cap altra manera. Els dies del rei Herodes comencen amb dos complots i dos assassinats. Un a Roma, l’any 44 aC, quan Juli Cèsar va ser apunyalat i un altre a Jerusalem, un any més tard, quan el pare d’Herodes i governador d’Israel va morir emmetzinat pels partidaris d’Antígon, un personatge que aviat tindria un enorme suport popular. Herodes, en canvi, s’havia guanyat a pols l’odi del poble com a representant del seu pare a Galilea, on havia esclafat brutalment una revolta. En aquella ocasió, les autoritats romanes l’havien protegit de les denúncies del Sanedrí per aquella matança. Però llavors era diferent. Herodes sabia que no podia esperar res de Roma en aquell moment de desconcert posterior a la desaparició de Juli Cèsar.

Un cop mort el pare d’Herodes, Antígon tenia, doncs, les de guanyar. A diferència d’Herodes, un idumeu de sang àrab, Antígon pertanyia a la família dels asmoneus, jueus de pura sang. Als ulls del poble, els asmoneus eren els reis legítims d’Israel, tal com sempre havia estat des de la revolta de l’any 164 aC i fins la funesta entrada d’Israel a l’imperi Romà. Diem funesta perquè els hebreus tenien la sensació que Roma era una xacra que no els aportava res de bo. Al contrari. Els amos de l’Imperi no solament ignoraven i traïen la llei de la Torà, sinó que també es dedicaven a esprémer-los a base d’impostos.

Més informació: Revista Sàpiens núm. 63
Àudio© Tots els drets reservats
'Herodes, innocent' (Intervenció al 'Tots x tots' de COMRàdio)
Comparteix
Comentaris
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Cuina.cat fa un pas endavant i presenta un redisseny que aposta clarament per les receptes
Aquest any, les conferències giraran al voltant de la història comuna dels Països catalans
Demà a les 23 hores, s'estrena a TV3 i a internet una producció sobre l'agent literària que va propulsar l'èxit de García Márquez, Vargas Llosa o Isabel Allende
La peça pot ser la més gran estudiada fins al moment si es confirma la identitat del faraó
Sota la plaça Folch i Torres de Barcelona s'amagaven les estructures d'una presó activa entre el 1839 i el 1936
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació