sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta
Segle XIX
Qui va ser Santa Claus?

Qui va ser Santa Claus?

L'entranyable vellet amb un ofici singular: dur regals als nens que es porten bé

Cristina Masanés

Santa Claus, Santa Clos, Sant Nicolau, el Pare Noel, Father Christmas, el Viejito Pascuero... Vestit de vermell, de verd, de blanc, amb barba o sense, amb sac o amb trineu... amb diferents noms i indumentària, forma part d’un imaginari que va més enllà de les pàtries. És l’imaginari universal de la infància. I com totes les llegendes, el seu origen s’explica de més d’una manera. 

Hi ha qui defensa que el mite de Santa Claus és recent, producte de la imaginació de dos escriptors americans, quan, a mitjan segle XIX, van refer una figura que els immigrants holandesos havien portat de l’Europa del nord, i que un dibuixant satíric i els publicistes de la Coca-Cola Company reinventarien després. I en certa manera, és així. Però el relat demana una mica més de detall. Anant als fets, haurem de viatjar primer a la vora de la Mediterrània, a l’actual Turquia; després, al sud d’Itàlia, a Bari, i als països nòrdics, i finalment a Amèrica, per completar la història d’un entranyable vellet amb un ofici singular: dur regals als nens que es porten bé.

Més informació: Revista Sàpiens núm. 87
Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Un 16 d'agost de 1977, ens deixava el rei del rock. Ho recordem amb les seves cançons més mítiques
Treballador incansable, el seu amor per l’arqueologia el va acabar conduint fins als nacionalistes àrabs quan lluitaven per desfer-se del jou de l’imperi Otomà
Desvelem algunes creences populars sobre aquesta monumental construcció xinesa
Us parlem d'alguns territoris que són motiu de disputa entre els diversos països que en reclamen la possessió
Els premis #tuetscultura reconeixen els dos millors projectes a desenvolupar de l’àmbit de la cultura i de la comunicació
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació