sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • 6 Comenta
Història Medieval
Qui va ser Ramon Llull?

Les 4 cares de Ramon Llull

Aquest filòsof mallorquí va interpretar personatges molt distints i contraposats entre si, que SÀPIENS recrea a continuació en quatre etapes.

Agnès Rotger amb l'assessorament de Lola Badia

Ramon Llull_1
Ramon Llull pertanyia a un llinatge de l'alta burgesia barcelonina.

No se sap exactament el dia que va nèixer, si bé la historiografia apunta que va ser el 25 de gener de l’any 1232, a la ciutat de Mallorca. Sigui o no precisa aquesta data, el cert és que Ramon Llull destaca amb lletres d’or en la història de la literatura catalana i europea de tots els temps. La seva figura, però, no és exempta de matisos. En 84 anys, aquest filòsof va interpretar personatges molt distints i contraposats entre si, que Sàpiens recrea a continuació en quatre etapes.

En una bella plana, per on passava una bella aigua, estaven moltes bèsties que volien elegir rei”. Així comença el ‘Llibre de les bèsties’, una faula que llegeixen els escolars quan estudien literatura medieval catalana. El llibre explica les intrigues que es viuen a la cort del Lleó, que és el rei elegit. I, com qui no vol la cosa, se succeeixen les traïcions, les aliances, hi ha assassinats i un final feliç. Tot plegat en una mena d’historieta entretinguda on els animals encarnen vicis i virtuts humanes. Però el cert és que per a Ramon Llull, l’autor, aquesta obra no tenia ni un punt de frivolitat. Una lectura amb ulls d’adult fàcilment detectarà el sim-bolisme de cada animal i la moral de la història.

El ‘llibre de les bèsties’
El «Llibre de les bèsties» forma part del Llibre de meravelles, una de les prop de 280 obres que va escriure Ramon Llull al llarg de la seva vida. Obres que van tenir una gran difusió, abastaven un gran ventall de gèneres i estaven escrites en català, llatí i àrab. Però hi ha moltes raons més per considerar Llull un dels personatges més importants de la nostra història. A la seva biografia hi cap un místic, un il·luminat, però també un home d’acció; un filòsof, un escriptor, un teòleg i una pila de coses més. Tot cabia en el cos i, sobretot, en el cervell privilegiat i turmentat d’aquest mallorquí il·lustre.

Ramon Llull va néixer a Ciutat de Mallorca el 1232 o el 33. Fou allà que es va formar en les matèries que s’ensenyaven als nois de bona família com ell, que no havien de patir per a res. De manera que es va dedicar a la bona vida: fer de poeta oferint versos a les dames; d’estil trobadoresc i en occità, com era norma.

La conversió
Però cap als trenta anys la seva existència va fer un tomb quan una aparició de Jesucrist el va persuadir que havia d’abandonar la vida prosaica i de-dicar-se únicament a servir Déu. No li va ser fàcil, però finalment va arremangar-se i es va disposar a passar els anys que li quedaven (cinquanta-quatre!) perseguint aquest objectiu. L’eix de la seva producció intel·lectual és l’anomenada Art, tot un mètode “científic” que pretén donar una resposta irrefutable, per lògica, de la veritat de la fe cristia-na.

Per a difondre-la, Ramon Llull va viatjar als confins del Mediterrani i una mica més enllà; el van rebre reis i papes; el van apedregar i gairebé linxar… Tot això eren fets que podia preveure aproximadament; el que potser l’hauria sorprès és que als Països Catalans se’l recordés sobretot per un fet purament instrumental: la innovació literària i lingüística de la seva obra. Per ell, l’expressió escrita era un simple mitjà per la seva tasca missionera. Però el fet és que fou el primer a utilitzar el català en una obra filosòfica, científica o teològica, i que va signar el que segurament va ser la primera novel-la en aquesta llengua. Per això, si bé el seu mètode és de molt difícil comprensió per a un lector mitjà del segle XXI, els estudiants de secundària continuen estudiant Ramon Llull.

Més informació: Revista Sàpiens núm. 5
Comparteix
Comentaris
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Un 16 d'agost de 1977, ens deixava el rei del rock. Ho recordem amb les seves cançons més mítiques
Treballador incansable, el seu amor per l’arqueologia el va acabar conduint fins als nacionalistes àrabs quan lluitaven per desfer-se del jou de l’imperi Otomà
Desvelem algunes creences populars sobre aquesta monumental construcció xinesa
Us parlem d'alguns territoris que són motiu de disputa entre els diversos països que en reclamen la possessió
Els premis #tuetscultura reconeixen els dos millors projectes a desenvolupar de l’àmbit de la cultura i de la comunicació
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació