sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta
Segle XX
La Canadenca: el gran cop

La Canadenca: el gran cop

L'operació de Joan March i el franquisme per a fer-se amb la principal empresa de Catalunya del segle XIX

Per Jordi Fortuny, amb l'assessorament de Francesc Cabana

Convençut de les possibilitats del negoci per l’enginyer Carles Emili Montañès, el nord-americà Fred Stark Pearson va fundar la Barcelona Traction, Light and Power Co. Ltd. el 1911. Trenta-set anys després, l’empresari Joan March consumava la compra de la companyia per un preu irrisori gràcies a la complicitat del Govern espanyol, que la declarà en fallida i en facilità l’absorció a mans de qui havia finançar el cop d’estat de Franco.

Les necessitats elèctriques

El paper de l’electricitat en el funcionament d’un país modern és determinant. Només cal veure els problemes que hi ha quan les companyies del sector no donen l’abast a subministrar l’energia elèctrica que necessiten les altres empreses i la societat en general per a funcionar amb normalitat, o quan es produeixen avaries en la xarxa de distribució. De seguida se’n fa una muntanya. Cent anys enrere, això era molt diferent.

L’electricitat tot just es començava a introduir als països industrialitzats, com ara el nostre. Era com un manà caigut del cel que permetia guanys espectaculars de productivitat i un abaratiment enorme dels costos a les fàbriques. Això va significar el segon gran impuls de la història a la industrialització del país i va consolidar el paper de Catalunya com a fàbrica d’Espanya. En bona part, la responsable d’aquella segona revolució industrial va ser la Barcelona Traction Light & Power, coneguda popularment com la Canadenca.

Més informació: Revista Sàpiens núm. 14
Comparteix
Comentaris
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
El 2 de desembre, aquests equipaments mostraran espais com els magatzems o els tallers de restauració
Testimonis que ens acosten a l’infern i ens recorden el perill del feixisme
Els episodis històrics que van inspirar la gran novel·la de Joanot Martorell
La Fundació Carulla mostra la seva defensa de l’escola catalana i dona suport a la innovació d’alumnes, professors i centres educatius
7 punts que demostren que l'ombra de Franco segueix sent molt allargada
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació