sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta
Segle XX
ETA, a punt de ser història?

ETA, a punt de ser història?

El comunicat d’ETA del 10 de gener de 2010 és el principi del final d’un procés tan complex com llarg

Antoni Batista

ETA País Basc
Portaveus d'ETA emetent un comunicat

Avui fa 28 anys de l'atemptat al centre comercial Hipercor de Barcelona que va provocar 15 morts i una quarantena de ferits. Amb motiu de l'efemèride, recuperem aquest anàlisi publicat quan la banda terrorista va emetre un comunicat en el que renunciava a la lluita armada.

Les sigles ETA, Euskadi Ta Askatasuna, van estampar-se per primera vegada en un document datat el dia de Sant Ignasi de 1959, després d’un estira i afluixa de set anys entrant i sortint del PNB els que eren els seus fills biològics i/o polítics. Quatre universitaris biscains i tres guipuscoans pensen que cal donar un impuls a un nacionalisme que o periclita a l’exili o fa negocis a Madrid. I afegeixen als patrons clàssics l’accent generacional del marxisme que trenca amb l’internacionalisme proletari tot just quan ells comencen a fer política: Vietnam, Algèria, Cuba.

Les primeres accions
José Luis Álvarez Emparantza, Txillardegi, desenvoluparà una teoria nacional que necessita fer créixer l’encongiment arcaic aranista que ha dibuixat la ikurrinya superposant dues creus, aguantat en un foralisme teocràtic i en un concepte de la raça sobre el qual el III Reich i el Ku-Klux-Klan havien encès les pires més cruels de la intolerància. Iulen de Madariaga defensarà que cal agafar les armes per anar cap a la independència, no tan per aconseguir-la com per aplanar un camí en el que si més no sigui possible de negociar-la.

L’ideari nacionalista queda clar al primer document oficial d’ETA, els “Principis”, aprovats en la I Assemblea, celebrada el maig de 1962 a l’abadia benedictina de Notre Dame de Belloc, que ja defineixen el mapa dels set territoris. El recurs a la violència s’oficialitza a la III Assemblea, 1964, és el report anomenat “La insurrecció a Euskadi” o Informe Verd –no en clau d’un ecologisme que no existia sinó pel color del paper ceba de les còpies mecanoscrites, que tributa òrbites de múltiples planetes: Ho Chi Min, Truong Chin, Menahen Begin i Federico Krutwig, que publica “La insurrección en Euskadi”, una edició matussera de 1963 que avui va buscada. ETA ja s’havia proveït de les primeres armes gràcies als nuclis anarquistes catalans de Tolosa de Llenguadoc i havien començat les primeres accions.

Comparteix
Comentaris
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
La dona nua acompanyada de bohemis va incomodar un públic acostumat als paisatges i a escenes religioses o bèl·liques
El Museu de Cultures del Món s'endinsa en les dures condicions de vida a la colònia militar que va tenir Espanya al Marroc
SÀPIENS i Cementiris de Barcelona us conviden a la projecció del documental sobre un periodista excepcional
Publiquem al web documents que descriuen el calc franquista de l'aparell repressiu nazi
Durant la Guerra Civil va dur a terme tota mena de tasques de suport a la República
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació