sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta
Segle XX
Catalunya sota les bombes durant la guerra civil

La indignació nazi davant del bombardeig de BCN

L'aviació italiana va bombardejar Barcelona entre el 16 i el 18 de març del 1938. La ferocitat dels atacs va indignar el Tercer Reich

Antoni Aira

Barcelona sota els Bombes
Bombardeig de Barcelona del 17 de març de 1938

Del 16 al 18 de març del 1938 Barcelona va patir uns ferotges bombardeigs d’avions italians que tenien la base a Mallorca. Com ja havia passat a Gernika, l’atac indiscriminat contra la capital catalana i la seva població civil va fer saltar totes les alarmes de les potències democràtiques europees. Amb tot, a banda de protagonitzar un rebuig general contra aquestes sanguinàries accions bèl·liques, les cancelleries estrangeres no van actuar de forma directa per impedir aquestes atrocitats. Però la seva indignació va tenir ressò fins i tot en el Tercer Reich d’Adolf Hitler i en el mateix Francisco Franco.

Així ho apunta la correspondència que l’ambaixador alemany Eberhard von Stohrer va mantenir durant aquells mesos amb el ministre alemany d’Afers Estrangers Joachim von Ribbentrop, i que Sàpiens ha trobat als Arxius Nacionals dels Estats Units, a Washington. El govern britànic havia demanat a Itàlia el cessament d’aquest tipus d’atacs aeris, i el comte Ciano, ministre d’Afers Estrangers italià, havia respost, desafiant, que Barcelona era la seu del govern republicà i, per tant, un objectiu militar. En paral·lel, en una carta de Stohrer dirigida a Ribbentrop, el 24 de març de 1938, l’ambaixador alemany admetia que els atacs contra Barcelona per part dels bombarders italians no eren menys que “terribles”. Apuntava com gairebé totes les parts de la ciutat havien estat afectades i, sorprenentment, censurava l’acció: “No hi ha evidències de cap atemptat contra objectius militars a Barcelona”. Però una sorpresa més gran protagonitza aquestes ratlles de l’ambaixador quan escriu: “L’enllaç oficial amb el Generalísimo m’informa que Mussolini, ‘per a gran indignació’ de Franco, va ordenar personalment el bombardeig del 18 de març sobre Barcelona”.

El document també revela la convicció que els atacs aeris sobre Barcelona van servir per experimentar nous tipus de bombes, alhora que deixa explícit que, segons Stohrer, la Legió Condor alemanya no hi hauria tingut res a veure “ja que vaig ordenar la prohibició de bombardejar ciutats obertes sense objectius militars”. Per a més indignació del règim hitlerià, l’ambaixador admetia que malgrat això ambdós bàndols en guerra s’haurien posat d’acord a atribuir als alemanys i als italians la culpa dels atacs més sanguinaris. Tot plegat, en definitiva, no hauria passat de ser una indignació puntual de la cúpula franquista i la nazi, atès que pocs dies després, el 30 de març, sortiria un telegrama de Berlín dirigit a Franco en què se li aconsellava que continués les operacions fins a la conquesta final de Catalunya, com va acabar passant.

Més informació: Revista Sàpiens núm. 65
Comparteix
Comentaris
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Aquest cap de setmana vam entrar al monestir. Us ho expliquem el dia en què s'hi traslladaran les peces del Museu de Lleida
De l'emperador Didi Julià a Bernard Madoff passant pel cardenal francès que va tenir un afer amb una falsa Maria Antonieta
De la segregació del bisbat de Lleida a l'actualitat
Recordem alguns catalans que van donar suport als moviments que cercaven deslligar-se d’un règim colonial abusiu i inoperant
Del canal de Suez al gran pantà del Colorado, passant pel Golden Gate i el pont de les cascades Victòria
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació