sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta
Segle XX
Sàhara, el poble que espera

Sàhara Occidental, el poble que espera

Les claus històriques per entendre el conflicte etern del Magreb

Sàhara campament
Campaments de refugiats sahrauís a Algèria
Sònia Casas
En aquest reportatge

Aquest abril, SÀPIENS et porta un dossier especial de 22 pàgines sobre el conflicte del Sàhara Occidental. El dossier està organitzat en quatre reportatges que permeten entendre, pas a pas, totes les claus per entendre aquest llarg i complex  conflicte del Magreb.

En el primer article, ‘Els homes del desert’, el catedràtic i assessor del dossier, Antoni Segura, explica com era la situació abans de la colonització. Una desena de grups tribals es repartien el domini del Sàhara, però l’arribada dels europeus en va alterar l’ordre polític, econòmic i social.

‘Sota el jou espanyol’, el segon article, et transporta fins els temps colonials i, especialment, durant la darrera etapa de la colonització espanyola. Com més s’aferrava Franco a la colònia, més impuls prenia l’esperit anticolonial entre els sahrauís. Amb tot, el seu enemic últim no va ser Espanya, sinó el Marroc.

El tercer reportatge, ‘La guerra’, aborda una cronologia dels fets que van succeir entre el novembre de 1975 i l'alto al foc del 1991. Més de 350.000 civils marroquins van envair el nord del Sàhara sense trobar resistència i Espanya va fer cas omís de l’ONU i abandonà els sahrauís a la seva sort.

‘L’exili permanent’, l’últim reportatge, s'endinsa en la realitat actual d’aquests refugiats, que s’han vist forçats a fer del desert casa seva. Una vida plena de limitacions i que depèn completament de l’ajuda humanitària.

A Sapiens.cat trobareu una anàlisi sobre la difícil resolució d'aquest conflicte en un futur proper ('Cap a on va el conflicte?'), així com una crònica de la redactora en cap de SÀPIENS, Sònia Casas, en què ens explica la seva experiència en els camps de refugiats ('Viatge al cor de la República Àrab Sahrauí Democràtica').

Àudio© Tots els drets reservats
Sàhara, el poble que espera (Intervenció al programa 'Tots x tots' de COMRàdio)
Comparteix
Comentaris
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
El 2 de desembre, aquests equipaments mostraran espais com els magatzems o els tallers de restauració
Testimonis que ens acosten a l’infern i ens recorden el perill del feixisme
Els episodis històrics que van inspirar la gran novel·la de Joanot Martorell
La Fundació Carulla mostra la seva defensa de l’escola catalana i dona suport a la innovació d’alumnes, professors i centres educatius
7 punts que demostren que l'ombra de Franco segueix sent molt allargada
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació