sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta
Segle XX
La República Catalana i el Macià president

El desgast de governar

Com a president, Macià aconseguí impulsar polítiques socials però també hagué d'afrontar la complexitat de conduir el Govern

Durant el 1933, encara sense recursos, Macià promogué en essència la cultura i l’educació. Alhora impulsà la sanitat, sobretot entre els treballadors urbans, i va reconèixer les aspiracions dels pagesos que, per la seva procedència, coneixia bé. Però també hagué d’afrontar la complexitat i el desgast de governar. Va encapçalar tres executius diferents, tots formats per membres d’Esquerra. Inicià el període de traspassos de serveis i competències establertes a l’Estatut acompanyats de poc finançament. I visqué amb disgust l’augment de l’agitació anarcosindicalista i la victòria del centredreta en les eleccions legislatives estatals del novembre.

A mitjan desembre, Macià va patir una afecció intestinal que va requerir una intervenció quirúrgica que no l’aconseguí salvar. La nit de Nadal a la Casa dels Canonges, l’Avi va morir als 74 anys. El seu enterrament, el dia 27, esdevingué una mostra de dolor aclaparadora. La seva figura havia adquirit tanta transcendència que fins i tot se li va embalsamar el cor per guardar-lo com una relíquia. Més enllà dels seus discursos, Macià no va llegar textos de pensament polític a l’estil d’Enric Prat de la Riba. L’exmilitar era un home d’acció. Un home molt conscient del magnetisme que produïa i que, per contra, l’oratòria no era el seu fort. Fins al punt que d’ell es conta l’anècdota que en una visita en una població, davant la insistència que parlés des del balcó consistorial, Macià s’hi va negar una i altra vegada fins que va exclamar: “Però si ja m’han vist!”.

Més informació: Revista Sàpiens núm. 84
Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Segons aquesta superstició, cap compositor podria superar la frontera de la Novena Simfonia
El compositor i l'escriptora es van instal·lar a Valldemossa a finals del 1838
Aquest cap de setmana vam entrar al monestir. Us ho expliquem el dia en què s'hi traslladaran les peces del Museu de Lleida
De l'emperador Didi Julià a Bernard Madoff passant pel cardenal francès que va tenir un afer amb una falsa Maria Antonieta
De la segregació del bisbat de Lleida a l'actualitat
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació