sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta
Segle XX
El somni trencat de la guerra de Biafra

Ogoni, una nació oprimida

Els interessos polítics i les petroleres posen en perill la supervivència d’una de les ètnies minoritàries de Nigèria

Xavier Montanyà

Biafra - Ogoni
Protesta per reivindicar els drets dels ogoni.

Els ogoni, com els ijaw o els ikwerre, són un dels pobles autòctons del Delta del Níger, que van quedar inclosos en l’estat de Biafra. Molts d’ells no estaven a favor del nou estat ja que estaven en franca minoria respecte els ibos.

És una ètnia minoritària de mig milió de persones, que viu en un àrea de 1.046 quilòmetres quadrats, a l’est de Port Harcourt. La nació es divideix en sis regnes, amb llengües pròpies, governats per caps, que van resistir prou bé les incursions esclavistes, i el colonialisme. Els britànics, que van iniciar la colonització el 1885, no van conquerir completament Ogoniland fins el 1914. És un poble ferm i lluitador, tot i que, conscients de la seva inferioritat numèrica, en els darrers vint anys, han protestat per la via pacífica. L’escriptor Ken Saro-Wiwa, executat, amb vuit companys seus, pel dictador Sani Abacha, l’any 1995, va ser un dels seus líders més carismàtics.

A principi dels anys noranta, liderats per Saro-Wiwa, i el MOSOP (Movement for the Survival of the Ogoni People), els ogoni van iniciar una lluita pacífica per expulsar la petroliera Shell que contaminava les seves terres, sense aportar-los cap altre benefici que devastació ecològica, misèria i represió. El ressó internacional de la protesta va culminar amb l’expulsió de la Shell d’Ogoniland. Tot seguit, una campanya repressiva i genocida de l’exèrcit nigerià, presumiblement instigada per la petroliera, va ocasionar milers d’assassinats.

Aquests fets van encendre les ànsies de lluita d’altres grups, com els ijaw, i, més endavant es va crear el MEND, Movement for the Emancipation of the Niger Delta, epicentre de la lluita armada actual. Després de molts anys de litigis, l’estiu del 2009, la Shell, per tal de no sotmetre’s a judici, va optar per pactar una indemnització de 15 milions de dòlars als familiars de Saro-Wiwa i els seus companys morts. Actualment, la Shell pressiona per tornar a operar a territori ogoni.

Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
El número de febrer arriba a quiosc amb un nou disseny i amb el DVD del documental '1-O'
La dona nua acompanyada de bohemis va incomodar un públic acostumat als paisatges i a escenes religioses o bèl·liques
El Museu de Cultures del Món s'endinsa en les dures condicions de vida a la colònia militar que va tenir Espanya al Marroc
SÀPIENS i Cementiris de Barcelona us conviden a la projecció del documental sobre un periodista excepcional
Publiquem al web documents que descriuen el calc franquista de l'aparell repressiu nazi
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació