sapiens.cat

Descobreix la teva història

Portada Sàpiens 107
Sàpiens núm. 107. Setembre 2011
Atenes. La primera democràcia
Per què passa? / Segle XX
L'ocàs de l'emperador
L'imperi de Berlusconi comença a ensorrar-se, però als italians els costarà superar el 'berlusconisme'
Una mitja davant la càmera per dissimular les arrugues, un maquillatge pesant -gairebé de circ-, un escriptori gran, un posat auster que contrasta amb un somriure 'profident' i la primera frase: 'Itàlia és el país que estimo...'. Així començava el 26 de gener del 1994 l'aventura política de Sílvio Berlusconi. El personatge que ha marcat un abans i un després en la política i la societat italianes.
Paola Lo Cascio (text)
Entrevista / Història antiga
Juan A. Belmonte
"Les piràmides eren les màquines dels faraons per ascendir al firmament"
Aquest astrofísic amb el cor robat per la història antiga ens explica la importància cabdal que va tenir l'observació del cel per a la civilització de l'antic Egipte.
Àlex Novials (text)
Reportatges / Història antiga
Atenes
El naixement de la democràcia
Avui tenim una democràcia representativa, però la democràcia que va néixer fa més de 2.500 anys a Atenes era directa. De manera aleatòria, tot ciutadà podia decidir sobre els assumptes de la polis. Tanmateix, aquella democràcia que ara alguns idealitzen no era tan modèlica. Fou, en tot cas, una forma de govern del tot revolucionària.
Antoni Janer (text), Jesús Carruesco i Gemma Fortea (assessorament)
Reportatges / Segle XX
Les altres democràcies
Mai no s'havia qüestionat tant el nostre model democràtic com ara. Cal refundar-lo de soca-rel? És el millor al qual podem aspirar? Poster aquest passeig pels diferents sistemes de govern que hi ha hagut al llarg de la història pot fer-nos recuperar alguna idea del passat.
Marc Sanjaume (text)
Reportatges / Segle XX
Diari d'un espia doble a la Costa Brava
La misteriosa missió d'un agent al servei dels britànics i dels espanyols
Els britànics l'anomenaven José Isla i els espanyols Manuel López Sanz, 'Losan'. Eren els prebèl·lics anys trenta i Londres estava obsedida per controlar el que passava a la Mediterrània. L'espia es va arriscar fent un doble joc al British Intelligence Service i als serveis de l'Estado Mayor Central de Madrid. Des de Tossa de Mar orquestrava tota la trama.
Marta Planellas (text), Andreu Mayayo (assessorament)
Reportatges / Història moderna
El Taj Mahal, un poema en marbre
Viatge a l'imperi que va erigir un dels monuments més bells del món
Cap explicació, dibuix, escrit o fotografia prepara el visitant per a l'experiència de veure el Taj Mahal en directe. El mausoleu de marbre sembla levitar sobre la plataforma que el manté per damunt de l'horitzó, sobre la calitja etèria de la vall del Jamuna. Es miri com es vulgui, és una de les construccións més belles del món, un monument icònic de la humanitat i el símbol indestriable de la riquesa cultural de l'Índia.
Sergi Ramis (text), Dolors Bramon (assessorament)
Reportatges / Segle XIX
Els de dalt i els de baix
Riquesa i pobresa a l'època de l'Anglaterra victoriana
Durant el llarg regnat de la reina Victòria, l'imperi Britànic va dominar el món. Pràcticament un quart de la població mundial havia d'obeir la monarca, obstinada a fer complir un estricte codi moral. La Gran Bretanya va viure la Revolució Industrial, s'hi van fer grans invents i s'hi van escriure extraordinàries novel·les. La prosperitat, però, només va tocar de prop una minoria. Bona part de la població vivia en condicions misèrrimes al submón que tan bé va retratar Charles Dickens.
Sílvia Marimon (text), Andreu Mayayo (assessorament)
Reportatges / Prehistòria
L'obra mestra dels primers humans
La cova d'Altamira continua sent la 'Capella Sixtina' de la prehistòria
A l'interior dels turons de la costa de Cantàbria s'obren nombroses coves de diversa complexitat. Una d'aquestes cavitats calcàries, Altamira, es va convertir en un marc pictòric excepcional  per als artistes del paleolític superior. Les figures d'animals i els signes que s'hi desenvolupen són algunes de les mostres més importants de la sensibilitat artística dels nostres avantpassats remots.
Montse Armengol (text), José Antonio Lasheras (assessorament)
Reportatges / Història moderna
El Mozart valencià
Martín i Soler, un compositor d'èxit a la Viena del 1700
Va ser un dels músics més aplaudits de Sant Petersburg i Viena just quan les dues ciutats estaven immerses en plena febre compositora. Tot i ser un nom oblidat per la història, el seu talent no va passar desapercebut en aquell moment, ni tan sols a Mozart.
Jordi Mata (text), Agustí Alcoberro (assessorament)
Escapades / Segle XIX
Entre vinyes
Casa de les Tines, Talamanca, Bages
Glòria Trullàs (text)
Escapades / Història medieval
Jutges i condemnats
Cúria Presó, Castelló d'Empúries, Alt Empordà
Cristina Masanés (text)
Escapades / Segle XIX
Termes al cor del Pirineu
Centre d'Interpretació de l'Aigua i del Madriu, Escaldes-Engordany, Andorra
Cinta Audí (text)
Escapades / Història medieval
Sentinella de la plana del Llobregat
Torre de Benviure, Sant Boi de Llobregat, Baix Llobregat
Anna Maria Bofarull (text)
Escapades / Segle XX
La indústria salinera a Eivissa
Sa Canal, Eivissa, Illes Balears
Joan Lluís Ferrer (text)
Un cap de setmana a... / Segle XX
Els casals de Martorell
Descobrim el dinamisme arquitectònic i cultural d'aquesta vila industrial
En un enclavament al camí del Llobregat, Martorell convida el visitant més encuriosit. L'època romana dotà la població del seu principal símbol, el pont del Diable, mentre que èpoques més recents hi deixaren l'empremta en forma de cases senyorials i museus, alguns d'ells amb excepcionals col·leccions. Moltes de les façanes de Martorell conserven encara l'atmosfera del temps que les va veure créixer.
Anna Maria Bofarull (text)
Cercador Index Històric
Aquest cap de setmana vam entrar al monestir. Us ho expliquem el dia en què s'hi traslladaran les peces del Museu de Lleida
De l'emperador Didi Julià a Bernard Madoff passant pel cardenal francès que va tenir un afer amb una falsa Maria Antonieta
De la segregació del bisbat de Lleida a l'actualitat
Recordem alguns catalans que van donar suport als moviments que cercaven deslligar-se d’un règim colonial abusiu i inoperant
Del canal de Suez al gran pantà del Colorado, passant pel Golden Gate i el pont de les cascades Victòria
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació