sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta

El tren d’Olot a Girona fa 100 anys

Incòmode, fred i lent, el tren va revolucionar tota la vida de la Garrotxa

Juan Carlos Moreno Dimarts, 8 de novembre de 2011

Tren Olot
Tren d'Olot a Girona
Joan Victori

El 14 de novembre de 1911 entrava en funcionament el carrilet d’Olot a Girona. Per commemorar aquesta efemèride, l’Associació Amics del Tren Olot-Girona i la productora audiovisual ZEBA, amb el suport del Consorci de les Vies Verdes de Girona i de la Diputació de Girona, i amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments i consells comarcals de la ruta, han realitzat un documental sobre aquest ferrocarril que es titula ‘El tren d’Olot’. En el documental es recull el testimoni d’antics treballadors del tren, persones que n’havien estat usuàries habituals, experts i historiadors.

El carrilet, però, va començar a funcionar abans d’aquesta data que ara es recorda. Va ser inaugurat el 1895, quan unia Amer i Salt. Posteriorment la línia es va anar ampliant i el 1898 arribava fins a Girona; el 1900 s’obria el tram Amer-les Planes d’Hostoles, i el 1902 connectava amb Sant Feliu de Pallerols. No va ser fins l’any 1911 que va arribar a Olot.

Incòmode, fred i lent, el tren va revolucionar tota la vida de la Garrotxa. Tot i així, durant la Primera Guerra Mundial i la Guerra Civil va patir tot tipus d’incidències, fins que a la dècada dels seixanta va ser desbancat per l’automòbil. El seu darrer viatge va tenir lloc el 15 de juliol de 1969. Ara, el seu traçat s’ha transformat en les actuals vies verdes de Girona.

Però el documental no és l’únic acte organitzat per recordar aquest carrilet. Així, a Olot, a Can Trincheria, se’n pot veure una exposició commemorativa, i a la sala Sant Ferriol l’Associació d’Amics Col·leccionistes de la Garrotxa ha obert la mostra ‘Documents i fotografies de la vida del nostre carrilet d’Olot’. A la galeria d’art Les Voltes hi ha l’exposició col·lectiva ‘Quadres i pintures del tren d’Olot’. Però la gran estrella, sens dubte, és la Locomotora 22 del tren d’Olot que es pot contemplar al pati de les monges de la Residència del Tura.

Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
La dona nua acompanyada de bohemis va incomodar un públic acostumat als paisatges i a escenes religioses o bèl·liques
El Museu de Cultures del Món s'endinsa en les dures condicions de vida a la colònia militar que va tenir Espanya al Marroc
SÀPIENS i Cementiris de Barcelona us conviden a la projecció del documental sobre un periodista excepcional
Publiquem al web documents que descriuen el calc franquista de l'aparell repressiu nazi
Durant la Guerra Civil va dur a terme tota mena de tasques de suport a la República
  • Els pioners de l'esquíCatalunya, 1908: quan esquiàvem amb corbata i faldilla
  • Segle XIIIParís, Bolonya i Òxford. Així eren les primeres universitats
  • Investigació SàpiensJuan Gómez de Lecube: futbolista de dia, espia nazi de nit
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació