sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta
Segle XX
Els catalans del 'Titanic'

Els catalans del ‘Titanic’

Resseguim l’empremta dels quatre catalans que van sobreviure al naufragi

Maria Català

Titanic
El Titanic al port britànic de Southampton

Les històries dels indians havien alimentat les converses d’en Julià Pallàs, l’Emili Padró i les germanes Florentina i Assumpció Duran, quatre joves decidits i valents que ara fa just 100 anys van voler fer les Amèriques a bord del ‘Titanic’. Cap d’ells, però, no podia imaginar que el 15 d’abril de 1912 aquella aventura acabaria amb un dels naufragis més llegendaris de la història. A l’hora de l’accident, els quatre catalans dormien en una cabina de segona classe. Tots van sobreviure al naufragi, però no es van retrobar fins una setmana més tard. A més, hi havia tanta descoordinació que tres dies després de la catàstrofe un telegrama de la naviliera White Star Line els va donar per morts.

Mentrestant, els relats dramàtics dels supervivents es van barrejar amb les declaracions dels tripulants, amb les dels constructors del transatlàntic i amb l’esgarrifosa xifra de morts. El món estava astorat. Ni l’Emili, ni en Julià, ni cap de les dues germanes van voler entrar en aquest joc i se’n van mantenir al marge. Refets, amb els diners de la indemnització i passatges en primera classe, van embarcar a ‘El Monterrey’, que els va portar a l’Havana. En el número de març de la revista SÀPIENS resseguim la seva empremta.

Enllaços relacionats
 
Comparteix
Comentaris
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Els episodis històrics que van inspirar la gran novel·la de Joanot Martorell
La Fundació Carulla mostra la seva defensa de l’escola catalana i dona suport a la innovació d’alumnes, professors i centres educatius
7 punts que demostren que l'ombra de Franco segueix sent molt allargada
L'activitat, oberta a tothom, presenta una nova mirada sobre el món rural
Repassem el pes d’un segle de dominació anglesa en 10 punts
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació