sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta
Prehistòria
Ötzi, l'home del gel

Ötzi, l’home del gel

Un crim de fa cinc mil anys

Francesc Murgadas

L'any 1991, dos excursionistes van trobar al Tirol del Sud el cos congelat d'un home. El que semblava un accident alpí més o menys recent va esdevenir una gran troballa arqueològica perquè la mòmia pertanyia a un home del neolític que el glaç havia conservat en perfecte estat. Batejat amb el nom d'Ötzi, les investigacions científiques han determinat que, amb tota probabilitat, va morir assassinat.

Ara, el Museu d'Arqueologia de Catalunya ofereix per primera vegada a Barcelona una aproximació a aquesta la mòmia que va viure fa prop de 5.300 anys. La mostra que porta per títol ‘Ötzi, la mòmia del gel’ ofereix un recorregut per totes les etapes de la investigació distribuït en diferents espais. S’hi poden veure rèpliques dels objectes i les restes de la indumentària trobades als Alps, i un espai interactiu convida els visitants a experimentar en primera persona alguns aspectes de la vida d'Ötzi i mostra l'estat actual de les investigacions, entre les quals s'inclou la nova recreació facial que es va realitzar el març de 2011.

A més, una càmera connectada amb el Museu Arqueològic del Tirol del Sud permetrà veure l'autèntic 'home del gel' en temps real. Per acabar, un espai d'experimentació científica amb microscopis introdueix els visitants en l'arqueologia experimental i els convida a investigar per trobar respostes a les incògnites que encara envolten la mòmia. En motiu de l'exposició hem recuperat el reportatge "Un crim de fa cinc mil anys" que Francesc Murgadas va publicar en el número 36 de SÀPIENS

Més informació: Revista Sàpiens núm. 36
Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Avui serà investit el que podria ser el president més polèmic dels Estats Units, que arriba a la Casa Blanca amb l'índex de popularitat més baix de la història del país. Recollim algunes de les seves afirmacions més escandaloses
Les restes, descobertes a la vall de Timna, a Israel, formaven part d’un complex militar que defensava les foneries de coure
Josep Vila Sivill va ser el primer a fabricar plomes estilogràfiques a l'Estat i va construir el primer bolígraf d'Europa
De símbol de la repressió a objecte de lluita veïnal
Analitzem les conseqüències del tractat que va posar fi a les institucions catalanes fa 301 anys
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació