sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta
Segle XX
100 anys de bàsquet a Catalunya

Els orígens del bàsquet a Catalunya

Parlem d'una disciplina que va arribar a Catalunya des d'Amèrica el 1912 a través d'una escola de Terrassa

Daniel Aguilà

Basquet
En aquest reportatge

L’esport rei a Catalunya té un nom, i el sap tothom. Ara bé, si baixem a les següents posicions del podi en trobarem un altre que enguany celebra el seu centenari a les nostres terres. Parlem del bàsquet, una disciplina que va arribar a Catalunya des d’Amèrica l’any 1912 a través de les aules de l’Escola Vallparadís de Terrassa, el primer centre de l’Estat on es va llançar una pilota a cistella per anotar dos punts, ara fa cent anys.

Arrels incertes
De fet, no va ser fins a finals de 1986 que es va esbrinar que aquest era l’origen real de la introducció del bàsquet a Catalunya, ja que fins llavors la teoria historiogràfica acceptada parlava d’un religiós com la figura clau de l’arribada de la cistella a les nostres terres. L’escolapi Eusebi Millán, nascut a Sòria però criat a Barcelona, va marxar l’any 1911 a l’illa de Cuba per ensenyar història i geografia als més petits. La seva estada al país caribeny es va prolongar fins al 1921, moment en què va tornar a la capital catalana amb algun aprenentatge més a banda de l’experiència personal. El pare Millán havia descobert una nova pràctica esportiva, de gran popularitat a Cuba, anomenada ‘basket-ball’. L’escolapi va aportar la idea al centre on havia estudiat, l’Escola Pia Sant Antoni, i, tot i l’obstinació dels alumnes, va acabar impulsant-ne la pràctica. A partir d’aquí sorgiria la creació del primer club de bàsquet de Catalunya, el Club Esportiu Laietà, fundat l’any 1922 per alumnes de l’Escola Pia entusiasmats amb la nova disciplina.

Aquesta, doncs, era la tesi acceptada per la comunitat basquetbolística com el punt de partida de l’esport de la cistella a Catalunya. Ara bé, a finals de l’any 1986 una sèrie de descobriments van desencadenar un canvi en aquest relat. Els historiadors Joaquim Verdaguer i Pere Figueras van trobar dues proves fonamentals que determinaven una variació no tan sols en el lloc, sinó també en la data de l’arribada de l’esport, i ho feien a l’Arxiu Tobella de Terrassa, ciutat que passaria a ser denominada ‘el bressol del bàsquet’. La primera de les proves era un breu d’un diari local egarenc, el ‘Crònica Social’, del dimarts 4 de març de 1913, que deia: ‘Basket-ball. Al camp Vallparadís, d’aquí poc, els petits alumnes de l’escola del mateix nom practicaran aquest nou esport desconegut fins avui per nosaltres’. Aquest document canviava, doncs, el centre neuràlgic de l’origen del bàsquet, desplaçant-lo fins a una singular escola de Terrassa de principis de segle. I no només aquesta, sinó que una altra publicació, el diari ‘Mundo Deportivo’, també assenyalava aquesta nova pràctica, en aquest cas nou dies més tard que el ‘Crònica Social’.

Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Aquest cap de setmana vam entrar al monestir. Us ho expliquem el dia en què s'hi traslladaran les peces del Museu de Lleida
De l'emperador Didi Julià a Bernard Madoff passant pel cardenal francès que va tenir un afer amb una falsa Maria Antonieta
De la segregació del bisbat de Lleida a l'actualitat
Recordem alguns catalans que van donar suport als moviments que cercaven deslligar-se d’un règim colonial abusiu i inoperant
Del canal de Suez al gran pantà del Colorado, passant pel Golden Gate i el pont de les cascades Victòria
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació