sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta
Antic Egipte
Els enigmes de Nefertiti

Es va canviar de sexe?

Es diu que Nefertiti podria haver canviat de sexe per poder regnar com a faraó en una paritat real de poders

Cristina Masanés (text), Luis Manuel Gonzálvez (assessorament)

Relleu en pedra de Nefertiti i Akhenaton
Relleu en pedra de Nefertiti i Akhenaton
tkachuk / Shutterstock

Tenim una inscripció i una escena d’amor: “El jove príncep a qui Akhenaton havia escollit com a coregent al final del seu regnat”. És el faraó amb un jove amant. Es diu Smenkhkare però: qui és? Què volen dir les formes femenines de les últimes representacions que tenim d’Akhenaton? I sobretot: on és Nefertiti?

Hi ha qui diu que Nefertiti va perdre el favor del rei i va ser expulsada al seu Palau Nord d’Amarna. Sembla que hauria hagut de compartir marit amb la seva sogra i després amb algunes de les seves filles. Sembla que va veure com el seu nom era substituït, a tot arreu, pel de la seva filla Meritaton.

Paritat de poders
Però es fa estrany que una personalitat tan forta renunciés al poder així com així. Les hipòtesis més arriscades parlen d’una segona vida i una segona identitat. Diuen que sota el nom de Smenkhkare s’hi amagava la mateixa Nefertiti. Si és així, les relacions íntimes que exhibeixen el faraó Akhenaton i Smenkhkare només poden voler dir que Nefertiti va canviar de nom (i de sexe) per poder regnar com a faraó en una paritat real de poders. O que fins i tot maquillaven un cop d’estat de Nefertiti que aquesta hauria dut a terme quan el faraó ja no va ser capaç de governar.

Poques dades i moltes preguntes en un final a l’alçada d’aquesta història. Un final que els successors immediats es van aplicar a esborrar desmuntant pedra a pedra la ciutat del sol i esborrant totes les referències a la parella heretge. En una cultura que creia fermament en el poder del llenguatge per modificar les coses, ja havia passat més d’una vegada: esborrant els noms de faraons es creia que s’esborraria la seva identitat. Era fàcil, els noms s’escrivien dins d’uns requadres o cartutxos; es tractava d’esborrar-los d’un en un.

En el confús període que va seguir al regnat d’Akhenaton, els seus efímers successors, entre els quals hi hagué el seu fill Tutankamon, van restaurar la tradició tornant a Tebes i adorant de nou els déus tradicionals encapçalats per Amon (‘el que està ocult’). Segons ells, el nom de Nefertiti no hauria d’haver passat a la història... però ho ha fet.

Més informació: Revista Sàpiens núm. 48
Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Aquest cap de setmana vam entrar al monestir. Us ho expliquem el dia en què s'hi traslladaran les peces del Museu de Lleida
De l'emperador Didi Julià a Bernard Madoff passant pel cardenal francès que va tenir un afer amb una falsa Maria Antonieta
De la segregació del bisbat de Lleida a l'actualitat
Recordem alguns catalans que van donar suport als moviments que cercaven deslligar-se d’un règim colonial abusiu i inoperant
Del canal de Suez al gran pantà del Colorado, passant pel Golden Gate i el pont de les cascades Victòria
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació