sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta

La justícia investigarà els bombardejos de Mussolini sobre Barcelona

Es tracta del primer procés per crims de guerra contra la població durant la Guerra Civil

Dijous, 24 de gener de 2013

Bombardeig Barcelona
Una bomba cau sobre Barcelona l'any 1938
Centre d'interpretació de l'aviació republicana i la guerra aèria

L’Audiència de Barcelona ha admès a tràmit la denúncia que ha presentat l’associació AltraItalia per tal d’investigar i jutjar l’actuació de l’aviació italiana durant la Guerra Civil. Concretament, AltraItalia apunta noms i cognoms de 21 pilots que, en cas d’estar vius, podrien ser extradits i jutjats per crims de guerra.

És la primera vegada que la justícia investigarà obertament crims de la Guerra Civil, ja que, segons la llei d’amnistia de l’any 1977, no es poden dur a terme accions legals contra espanyols. La llei no empara, però, els crims comesos per estrangers, com és el cas dels pilots italians que van bombardejar Barcelona l’any 1938.

El text al·lega que aquests fets van violar totes les normes internacionals, ja que es van dur a terme en una intervenció militar estrangera sense el precedent d’una declaració de guerra per part d’Itàlia. Per això es van utilitzar noms en clau per als seus aviadors i es van ocultar les matrícules dels aparells. Finalment, la querella justifica que els bombardejos mai van ser investigats penalment a Itàlia, tot i que ja en l’època violaven la Convenció de l’Haia, signada el 1899 i ampliada el 1927, que en un dels seus articles prohibia els atacs a poblacions indefenses. La destrucció de l’Aviazione Legionaria italiana, que va bombardejar escoles i mercats, va causar uns 2.500 morts i gairebé 7.000 ferits a la Ciutat Comtal. Complien l’ordre de Mussolini d’atemorir la població i la rereguarda republicana.

Però, tal com va publicar SÀPIENS en el número 114 (març 2012), Mussolini tenia un preu: Franco va pactar el pagament de milers de lliures italianes a canvi de la seva ajuda. Aquest pagament es va allargar fins la Itàlia democràtica de després de la Segona Guerra Mundial.

Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
De la clandestinitat a la consulta: els cent anys d'independentisme català en 10 punts
B the travel brand Xperience és un nou concepte de botigues de viatges
Ja pots votar els plats amb IGP o DOP del país que més t'agraden!
Fem un viatge amb sis parades per la història d'aquest joc
Els tallers es fan cada diumenge al matí i se centren en l'antic Egipte, Grècia, l'arqueologia i la cultura visigoda
  • A sang fredaL'assassinat d'una família catalana a l'Argentina
  • A la recerca del gran dinosaureCom s'ha trobat i extret al Pallars el coll de titanosaure més gran del país
  • En quarentenaLa pesta sobre Catalunya al segle XVII
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació