sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta

La justícia investigarà els bombardejos de Mussolini sobre Barcelona

Es tracta del primer procés per crims de guerra contra la població durant la Guerra Civil

Dijous, 24 de gener de 2013

Bombardeig Barcelona
Una bomba cau sobre Barcelona l'any 1938
Centre d'interpretació de l'aviació republicana i la guerra aèria

L’Audiència de Barcelona ha admès a tràmit la denúncia que ha presentat l’associació AltraItalia per tal d’investigar i jutjar l’actuació de l’aviació italiana durant la Guerra Civil. Concretament, AltraItalia apunta noms i cognoms de 21 pilots que, en cas d’estar vius, podrien ser extradits i jutjats per crims de guerra.

És la primera vegada que la justícia investigarà obertament crims de la Guerra Civil, ja que, segons la llei d’amnistia de l’any 1977, no es poden dur a terme accions legals contra espanyols. La llei no empara, però, els crims comesos per estrangers, com és el cas dels pilots italians que van bombardejar Barcelona l’any 1938.

El text al·lega que aquests fets van violar totes les normes internacionals, ja que es van dur a terme en una intervenció militar estrangera sense el precedent d’una declaració de guerra per part d’Itàlia. Per això es van utilitzar noms en clau per als seus aviadors i es van ocultar les matrícules dels aparells. Finalment, la querella justifica que els bombardejos mai van ser investigats penalment a Itàlia, tot i que ja en l’època violaven la Convenció de l’Haia, signada el 1899 i ampliada el 1927, que en un dels seus articles prohibia els atacs a poblacions indefenses. La destrucció de l’Aviazione Legionaria italiana, que va bombardejar escoles i mercats, va causar uns 2.500 morts i gairebé 7.000 ferits a la Ciutat Comtal. Complien l’ordre de Mussolini d’atemorir la població i la rereguarda republicana.

Però, tal com va publicar SÀPIENS en el número 114 (març 2012), Mussolini tenia un preu: Franco va pactar el pagament de milers de lliures italianes a canvi de la seva ajuda. Aquest pagament es va allargar fins la Itàlia democràtica de després de la Segona Guerra Mundial.

Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Aquest cap de setmana vam entrar al monestir. Us ho expliquem el dia en què s'hi traslladaran les peces del Museu de Lleida
De l'emperador Didi Julià a Bernard Madoff passant pel cardenal francès que va tenir un afer amb una falsa Maria Antonieta
De la segregació del bisbat de Lleida a l'actualitat
Recordem alguns catalans que van donar suport als moviments que cercaven deslligar-se d’un règim colonial abusiu i inoperant
Del canal de Suez al gran pantà del Colorado, passant pel Golden Gate i el pont de les cascades Victòria
  • Egipcis contra hititesCadeix: revivim la primera batalla de la història
  • Penedès, segle XIQuan Mir Geribert va desafiar el casal de Barcelona
  • Conte de NadalEl 'best-seller' de Dickens que va sacsejar Anglaterra el 1843
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació