sapiens.cat

Descobreix la teva història

Portada Sàpiens 126
Sàpiens núm. 126. Febrer 2013
Un crim sense càstig. L'obertura de la fossa de Burgos ha permès reconstruir la història d'un mestre català afusellat el 1936.
Per què passa? / Segle XXI
Argentina a la corda fluixa
Les antigues polítiques neoliberals amenacen d'arrossegar als argentins cap a un abisme financer
Després de la sonada bancarrota del país l'any 2001 i del famós 'corralito' que va atrapar els estalvis dels argentins, en la darrera dècada els governs del matrimoni Kirchner han aconseguit mantenir un cicle de recuperació econòmica destacable. Tot i això, l'herència de les polítiques neoliberals de Carlos Menem, i la quarantena dels mercats financers internacionals, amenacen els argentins amb una nova espiral depressiva.
Paola Lo Cascio (text)
Entrevista / Segle XXI
Joaquim Aloy
"Desconèixer Amat-Piniella és un luxe que no ens podem permetre"
L'impulsor de memoria.cat, portal de referència pel que fa a la difusió de la memòria històrica a Internet, ens parla de la seva tasca a Manresa i d'un dels seus ciutadans il·lustres.
Sònia Casas (text)
Reportatges / Segle XX
Un mestre en una fossa de Burgos
Desenterrem l'emotiva història d'Antoni Benaiges
El treball conjunt del periodista Francesc Escribano, del fotògraf Sergi Bernal, de la historiadora Queralt Solé i l'antropòleg Francisco Ferrándiz ha permès recuperar la colpidora història d'un mestre català de la República afusellat a Burgos a l'inici de la guerra civil. SÀPIENS ha tingut accés a aquesta investigació que l'editorial Blume publicarà properament.
Sònia Casas (text), Queralt Solé (assessorament)
Reportatges / Història medieval
El Krak dels Cavallers, l'orgull dels croats
Així era la fortalesa més inexpugnable del món medieval
El Krak dels Cavallers, construït sobre un turó de l'actual Síria, causava admiració i respecte entre cristians i musulmans. Escenari de grans batalles, va ser obra de l'orde dels hospitalers en temps de les croades. Cap exèrcit el va poder rendir mai per setge, i només un engany en va obrir les portes.
Víctor Farradellas (text), Ramon Sarobe (assessorament)
Reportatges / Història antiga
Akrotiri, la Pompeia de l'Egeu
L'erupció volcànica que va sacsejar la Mediterrània a l'edat del bronze
El jaciment d'Akrotiri ha permès reconstruir com van viure els habitants de Santorí l'explosió natural més violenta de què es té constància al món. Cada vegada hi ha més experts que creuen que l'episodi no solament va marcar el destí de la civilització minoica sinó el de tota la Mediterrània.
Pere Puig (text), Arturo Pérez (assessorament)
Reportatges / Segle XX
Quan vam tenir electricitat
L'invent que va revolucionar el món en poc més d'un segle
L'ectricitat és un element bàsic de la nostra vida actual. Ara fa cent anys va representar un nou impuls per a la indústria, i va canviar l'estructura i el ritme de les ciutats, i també l'organització de les cases. Lenta però segura, la llum ha anat penetrant en tots els àmbits de la societat i de la vida privada.
Agnès Rotger (text), Joan Roca (assessorament)
Reportatges / Història moderna
Els conqueridors caníbals
Descobrim el costat més fosc de les expedicions castellanes a Amèrica
Sempre s'ha dit que molts dels pobles indígenes americans practicaven el canibalisme en cerimònies religioses i rituals. Però menys coneguts són els brutals casos de canibalisme que es van produir al llarg dels centenars d'expedicions de conquesta liderades per exploradors castellans durant el segle XVI.
Noemí Aznar (text), Ricardo Piqueras (assessorament)
Reportatges / Segle XIX
Maur Ametller
El Da Vinci català
No va fer cap gran descobriment que capgirés el món, però va ser un home admirat pel seu enginy i la seva visió de futur. Naturalista, músic i inventor, Maur Ametller creia en Déu i la física. Aquest frare multidisciplinari, que va viure entre el monestir de Montserrat i el de Sant Benet, és un clar exemple de l'esperit científic de la Il·lustració.
Maria Coll (text)
Escapades / Història medieval
La Llotja de València
El temple de la seda
Laura Ballart (text)
Escapades / Història moderna
L'ermita de la Mare de Déu del Remei d'Alcanar
Un remei per als moriscos
Escapades / Història antiga
Terrassa a la romana
La Seu d'Ègara
Escapades / Segle XIX
El pont Eiffel
El pont de les Peixateries Velles de Girona (Gironès)
Escapades / Segle XX
El celler de Pinell del Brai, la catedral del vi
Escapades
L'església de Sant Bartomeu de Sóller
Comunió d'estils
Laura Ballart (text)
Un cap de setmana a...
Calafell, vora mar i muntanya
El municipi del Baix Penedès està ple de contrastos que es materialitzen en el seu patrimoni
Nascuts a l'ombra del castell de la Santa Creu, els habitants de Calafell tradicionalment s'han distingit entre pops i terrossos, segons si vivien prop del mar o la muntanya. Amb el temps i l'arribada de les noves urbanitzacions, els habitants de Segur de Calafell han creat un nou nucli, els segurencs. Tot i les distàncies que els separen geogràficament, els pobladors d'aquesta vila del Baix Penedès comparteixen un llegat que té mil·lenis d'història i amalgama els encants de la costa i l'interior en un contrast sorprenent.
Víctor Farradellas (text)
Cercador Index Històric
El 2 de desembre, aquests equipaments mostraran espais com els magatzems o els tallers de restauració
Testimonis que ens acosten a l’infern i ens recorden el perill del feixisme
Els episodis històrics que van inspirar la gran novel·la de Joanot Martorell
La Fundació Carulla mostra la seva defensa de l’escola catalana i dona suport a la innovació d’alumnes, professors i centres educatius
7 punts que demostren que l'ombra de Franco segueix sent molt allargada
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació