sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta
Edat Mitjana
Fumata blanca

Fumata blanca

La història del fum del consens papal

Antoni Janer

Vaticà - Plaça Sant Pere
La plaça de Sant Pere, al Vaticà
En aquest reportatge

Aquest mes de març de 2013 tothom estarà pendent del cel del Vaticà. La ‘fumata’ blanca que sortirà de la xemeneia de la Capella Sixtina anunciarà l’elecció del nou papa. Serà el corol·lari d’una cerimònia plena de rituals seculars i que té el llatí com a llengua vehicular.

Aquesta vegada la cerimònia serà presenciada per un convidat inesperat, el mateix papa Benet XVI, qui, amb 85 anys, després de vuit anys, renuncia al papat per culpa –en paraules seves– de la seva “avançada edat” (‘ingravescentem aetatem’). En la història de l’Església són cinc els summes pontífexs que han abdicat per pròpia voluntat. L’últim va ser Gregori XII i ho va fer fa sis segles, el 1415, arran del Cisma d’Occident. Durant els 39 anys (1378-1417) que va durar aquest cisma, fins a tres papes es van disputar l’autoritat pontifícia. El problema era principalment la rivalitat entre els cardenals francesos i els italians; cadascun volia imposar un papa de la seva respectiva nació. Enmig d’aquest malestar intern Gregori XII, amb 89 anys, va preferir jubilar-se. Ara el cas de Benet XVI ha servit per qüestionar el famós aforisme que circula pel Vaticà: “Els papes moren, però no emmalalteixen”.

En morir un papa, és el cardenal camarlenc qui exerceix temporalment les seves funcions durant un període que es coneix com ‘seu vacant’ –la paraula ‘camarlenc’ prové del llatí ‘camerarius’, que significa ‘oficial de la cambra’. Aquest cardenal també esdevé el mestre de cerimònies per a l’elecció del nou pontífex. El primer ritual que presideix és la verificació de la seva mort. Després de colpejar tres vegades el front del cadàver amb un petit martell de plata i ivori, pronuncia la frase “Vere Papa mortuus est” (“Certament, el papa és mort”). A continuació li retira del dit l’anell del Pescador (símbol que és “pescador d’homes”), que serà destruït juntament amb l’altre emblema de poder pontifici, el segell de plom. Es pretén d’aquesta manera evitar qualsevol eventual falsificació de documents papals. En el cas de Benet XVI, però, l’anell no es destruirà, sinó que serà “anul·lat” fent-li a sobre una ratlla.

Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Els episodis històrics que van inspirar la gran novel·la de Joanot Martorell
La Fundació Carulla mostra la seva defensa de l’escola catalana i dona suport a la innovació d’alumnes, professors i centres educatius
7 punts que demostren que l'ombra de Franco segueix sent molt allargada
L'activitat, oberta a tothom, presenta una nova mirada sobre el món rural
Repassem el pes d’un segle de dominació anglesa en 10 punts
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació