sapiens.cat

Descobreix la teva història

Dones amb història
Dones amb història
  • Comenta

Maria Rúbies

Una revolucionària en l'impuls d'un nou sistema educatiu obert, actiu i català

Agnès Rotger Dilluns, 29 d'abril de 2013

Maria Rúbies
Maria Rúbies

Quan ella va començar a parlar dels trencats, alguns dels presents —tots ells adults amb anys d’experiència com a mestres de matemàtiques— van posar cara d’incomprensió, i uns quants van dissimular una rialleta davant el que semblava una ridiculesa. Trencats? Algú va aclarir en veu baixa als companys despistats: “Vol dir 'quebrados'". Corrien els anys seixanta, i eren en un curset de didàctica de les matemàtiques. Sentir-la parlar en català d’aquestes coses produïa en alguns el mateix xoc que el que va produir la frase “Sue Ellen, ets un pendó” en boca del JR de Dallas. Ah, però així es pot fer tot en català, des de la ciència fins a la sèrie més frívola? Rúbies ho tenia clar, i ho va defensar amb tota naturalitat en aquelles sessions sobre matemàtica moderna vint anys abans que s’inaugurés TV3. Llavors, Maria Rúbies estava a la trentena, i el seu cos menut i prim mantenia l’aparença fràgil de quan era una nena i encara vivia a la Noguera. La seva veu tampoc no era imponent. Però tenia una manera d’expressar-se tan convincent, i havia sospesat i madurat tant les seves idees, que no li faltava autoritat ni davant dels nens ni d’aquella colla de mestres.

Maria Rúbies i Garrofé va néixer el 1932 a Camarasa. Com que el pare va estar en un camp de concentració després de la guerra, no ho va tenir fàcil per anar a l’escola: quan van viure a Sant Llorenç de Morunys, havia d’escoltar el mestre des del carrer, perquè no la deixaven entrar a classe. El 1957, però, va aconseguir llicenciar-se en matemàtiques. Llavors es va convertir en una líder de la revolució silenciosa per la renovació pedagògica. Somniava amb una escola oberta, activa i catalana, i per aconseguir-ho va lluitar en tots els fronts que va poder: com a pedagoga a través de l’ensenyament (a infants i a mestres) i com a política —va ser membre electe del Congrés i Senat espanyols, i també del Parlament català per CDC. També va presidir el primer Consell Escolar de Catalunya, i altres innombrables institucions educatives. Sempre oberta a les idees noves, va impulsar l’ensenyament de la informàtica als nens ja el 1974, a través del sistema Logo. Va morir prematurament el 1993, el mateix any en què als EUA es creava un estri que segurament a ella li hauria encantat: el primer navegador d’Internet.

Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
  • Islàndia any 930Entrem dins del primer parlament del món
  • Josep BartolíLa vida de pel·lícula de l'amant secret de Frida Kahlo
  • I es va fer la llum!La història de l'electricitat: de Tales de Millet a Edison
Els episodis històrics que van inspirar la gran novel·la de Joanot Martorell
La Fundació Carulla mostra la seva defensa de l’escola catalana i dona suport a la innovació d’alumnes, professors i centres educatius
7 punts que demostren que l'ombra de Franco segueix sent molt allargada
L'activitat, oberta a tothom, presenta una nova mirada sobre el món rural
Repassem el pes d’un segle de dominació anglesa en 10 punts
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació