sapiens.cat

Descobreix la teva història

Reportatges 1714
  • Comenta
Història Moderna
Les dones del 1714

Dones de bandera amb nom i cognoms

L'espia seductora Marianna de Copons va salvar més de tres-cents homes

Cristina Masanés (text), Eva Serra (assessorament)

Quadre rococó, Jean Antoine Watteau
'L'aturada durant la persecució' de Jean Antoine Watteau

L’emperadriu implicada
Va arribar al port de Mataró l’any 1708. Casada amb l’arxiduc Carles a l’església de Santa Maria del Mar, Elisabet Cristina de Brunsvic-Wolfenbüttel va assumir el paper de lloctinent quan el marit va marxar cap a Viena. Quan va deixar la ciutat, el 19 de març del 1713, en una evacuació acordada per les potències implicades en la guerra, es va dir que havia estat segrestada per assegurar l’ajuda de l’arxiduc, però això no ha estat mai provat. Abans de deixar el moll de Barcelona, l’emperadriu va assegurar que defensaria els drets dels catalans en escenaris internacionals.

La confident de l’arxiduc
Maria Josepa Pignatelli i d’Aymerich, casada amb Miquel Joan de Liechenstein, comte d’Althann, es va exiliar a Viena, on es va convertir en una de les protegides de l’arxiduc Carles, nomenat emperador. El seu palau de La Favorita es va convertir en un dels cenacles de l’alta cultura a Viena. Ella era una de les poques persones que veia diàriament l’arxiduc, cosa que va generar tot tipus de rumors. Un poder que va utilitzar per ajudar un gran nombre d’exiliats catalans.

L’espia seductora
Gran seductora i hàbil espia, Marianna de Copons va salvar més de tres-cents homes quan va filtrar informació sobre l’atac previst per les tropes filipistes per encerclar Mataró. Aquesta aristòcrata de Barcelona i que durant el setge es va estar a Alella, va fer creure als cercles de poder de l’Exèrcit borbònic que estava de la seva part. Seduïa els oficials i passava la informació obtinguda als austriacistes. Entre les seves conquestes, hi hagué la del coronel Le Querchois, un important comandant de la Guàrdia Valona, una unitat d’elit de les tropes de Felip V. Va ser ell qui li va donar la informació sobre l’atac sorpresa a Mataró.

Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Els episodis històrics que van inspirar la gran novel·la de Joanot Martorell
La Fundació Carulla mostra la seva defensa de l’escola catalana i dona suport a la innovació d’alumnes, professors i centres educatius
7 punts que demostren que l'ombra de Franco segueix sent molt allargada
L'activitat, oberta a tothom, presenta una nova mirada sobre el món rural
Repassem el pes d’un segle de dominació anglesa en 10 punts
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació