sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta
Segle XX
Els documents inèdits de Montserrat

Els documents inèdits de Montserrat

Els informes policials i eclesiàstics en temps de l’abat Escarré

Sònia Casas

La Verge de Montserrat
La Verge de Montserrat
En aquest reportatge
  • Els documents inèdits de Montserrat

Coincidint amb el 48 aniversari de la mort de l'abat Escarré, recuperem aquest reportatge amb els documents inèdits que demostren la vigilància a què era sotmés per part dels serveis secrets de la dictadura.

Les declaracions contra el règim franquista que va fer al diari ‘Le Monde’ l’abat de Montserrat Aureli Maria Escarré i la seva posterior marxa a l’exili són la punta d’un iceberg que arrela fins a l’inici del franquisme.

Aquest conjunt de documents que us oferim en exclusiva daten tots de la dècada dels seixanta i demostren l’estreta vigilància policial sota la qual es trobaven Escarré i les persones més properes a l’abat. En llegir-les, es fa evident que la policia franquista també seguia amb molt d’interès les tensions que es van produir en el si de la comunitat, en especial entre els partidaris de l’abat Escarré i els de l’abat coadjutor, el pare Gabriel Brasó.

Però entre la documentació obtinguda per SAPIENS també hi ha cartes privades de l’abat Escarré, de l’abat Brasó, de l’amic d’Escarré Joan Vallvé i del pare Gusi, inspector de la província hispànica de l’orde de Subiaco (la congregació de la qual depèn la comunitat de Montserrat al Vaticà). A través del contingut d’aquestes missives s’entreveuen també les intrigues que hi va haver dins de la comunitat i, sobretot, les pressions que el règim de Franco va exercir sobre el Vaticà perquè apartés Escarré de Montserrat i de Catalunya.

De fet, tal com s’explica al reportatge que publica el número 139 de SAPIENS aquest mes de febrer, la marxa a l’exili d’Escarré es covava des de molt abans de les cèlebres declaracions a ‘Le Monde’ i arrela fins al mateix inici del franquisme.

 

Comparteix
Comentaris
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Els premis #tuetscultura reconeixen els dos millors projectes a desenvolupar de l’àmbit de la cultura i de la comunicació
Geolocalitzem sobre un mapa d'època els edificis religiosos que van ser saquejats, incendiats i assaltats durant la revolta
Es tracta d'uns estudis d'especialització amb una mirada transversal a la història antiga i una aposta per les noves tècniques digitals
Treballador incansable, el seu amor per l’arqueologia el va acabar conduint fins als nacionalistes àrabs quan lluitaven per desfer-se del jou de l’imperi Otomà
Una mostra dels documents que han permès fer la investigació SÀPIENS sobre la història amagada del cos policial català durant la Guerra Civil
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació