sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta
Segle XIX
Gaudí. El mag de les formes

Gaudí. El mag de les formes

Recordem el geni que va convertir Barcelona en un referent de l'arquitectura mundial en l'aniversari de la seva mort

Glòria Trullàs (text)

Antoni Gaudí
Antoni Gaudí
En aquest reportatge

No hi ha dubte que el nom d’Antoni Gaudí està escrit amb lletres d’or a la bíblia del modernisme. L’observació de la natura li va servir de referent per revolucionar l’arquitectura. La seva obra avantguardista sintetitza el peculiar caràcter a cavall del misticisme i la creativitat d’un dels catalans més universals. En l'efemèride de la seva mort, recuperem aquest reportatge que va aparèixer al número 121 de SÀPIENS.

El dia en què Antoni Gaudí i Cornet va acabar els estudis d’arquitectura, Elies Rogent, el director de l’escola, va deixar una frase premonitòria: “Hem donat el títol a un boig o a un geni, només el temps ho dirà”. I el temps ha dit que aquell jove nascut a Reus —alguns diuen a Riudoms— el 25 de juny del 1852 ha estat no solament un geni de l’arquitectura sinó un dels personatges catalans més universals. Les seves obres, d’una originalitat perenne, estan intrínsecament lligades a Barcelona, la ciutat a la qual la família de Gaudí es va traslladar a viure quan tot just ell era un adolescent.

Infància agredolça
Tot i ser el petit d’una família de cinc germans i no destacar com a bon estudiant, Gaudí va tenir la sort de tenir un pare que creia en el talent dels seus fills i que va sacrificar part del seu patrimoni per costejar-los els estudis. És possible que els mals resultats a l’escola de Gaudí fossin a causa de la seva delicada salut: tenia dolences reumàtiques i això el va obligar a passar llargs períodes a la masia familiar, a Riudoms. Allà, les passejades entre hortes i avellaners van accentuar la seva capacitat d’observació, fins al punt que la natura esdevindria la seva principal font d’inspiració. “L’arquitecte del futur es basarà en la imitació de la naturalesa, perquè és la forma més racional, duradora i econòmica de tots els mètodes”, diria anys després.

Era capaç d’imaginar boscos de columnes i voltes que simulaven coves i també tenia un sisè sentit per a l’art, estimulat sobretot per la professió del pare i dels avis, tots tres calderers, dels quals va aprendre a transformar les superfícies en volums. Un dels primers projectes arquitectònics pels quals s’obsessionà fou la reconstrucció de les ruïnes del monestir de Poblet. Amb dos companys de batxillerat de l’Escola Pia de Reus, va elaborar el projecte Mecanoscrit de Poblet, amb el qual volien retornar l’esplendor a aquelles restes.

Sent un adolescent, els Gaudí i Cornet es traslladaren a Barcelona per donar continuïtat als estudis dels seus fills. L’Antoni va decidir entrar a l’Escola d’Arquitectura. Tanmateix, van haver de passar tres anys abans que aconseguís ser acceptat. La seva ment no era capaç de concentrar-se en les assignatures prèvies que li exigien i Gaudí es perdia entre línies corbes, figures orgàniques i estructures impossibles. L’amor també va formar part de les distraccions. Amb dinou anys, Gaudí és un jove atractiu, d’ulls blaus i cabell ros que s’enamora per primera vegada. La noia, una francesa de visita a Barcelona, li va donar carbasses perquè ja estava promesa al seu país.

D’aquesta etapa de joventut se’n saben poques coses. Sembla que es lliurava a la vida mundana, que sovintejava locals i espectacles als quals acudia l’alta burgesia i que anava fet tot un dandi vestit impecablement, amb roba cara, barret de copa i guants.

Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Segons aquesta superstició, cap compositor podria superar la frontera de la Novena Simfonia
El compositor i l'escriptora es van instal·lar a Valldemossa a finals del 1838
Aquest cap de setmana vam entrar al monestir. Us ho expliquem el dia en què s'hi traslladaran les peces del Museu de Lleida
De l'emperador Didi Julià a Bernard Madoff passant pel cardenal francès que va tenir un afer amb una falsa Maria Antonieta
De la segregació del bisbat de Lleida a l'actualitat
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació