sapiens.cat

Descobreix la teva història

Reportatges 1714
  • Comenta
Història Moderna
La Universitat de Cervera, la joia de la Corona

La Universitat de Cervera, la joia de la Corona

El temple de saviesa del nou ordre borbònic

Anna Sàez (text), Àngel Casals (assessorament)

Universitat de Cervera
Universitat de Cervera
En aquest reportatge

El curs acadèmic que va començar el fatídic setembre del 1714 no va ser com els altres. Felip V va tancar les universitats catalanes que hi havia en el segle XVIII i va decidir crear-ne una de nova a Cervera. El gener del 1715 ja s’hi farien les primeres classes, tot i que el trasllat definitiu de tots els estudis no es faria efectiu fins al 1717. Mil universitaris d’arreu de Catalunya van fer cap al que aleshores era un poble de tot just 4.000 habitants.

Una de les moltes llegendes negres que han circulat sobre la Universitat de Cervera afirma que a la seva façana hi havia escrita una frase més aviat impròpia per a una universitat: “Lejos de nosotros la funesta manía de pensar”. En realitat, l’origen d’aquesta llegenda té a veure amb l’article d’adhesió al rei Ferran VII que van publicar el 3 de maig del 1827 un grup de professors de la Universitat a la Gaceta de Madrid i en el qual afirmaven: “Lejos de nosotros la peligrosa novedad de discurrir” referint-se a posar en qüestió el règim absolutista. L’anècdota demostra el tarannà reaccionari del claustre de professors del centre, una característica que també es fa palesa quan s’observa la ideologia del seu canceller (el que ara en diríem rector) Ramon Llàtzer Dou, un fervent defensor del manteniment de la Inquisició durant les discussions per elaborar la Constitució de Cadis.

Un trencament a la mida de la Corona
En qualsevol cas, no sembla que fos una d’aquelles universitats que marquen profundament els seus alumnes, sobretot perquè aquests preferien marxar-ne al cap d’un o dos anys per anar a estudiar a altres universitats més prestigioses, com les de Madrid o Salamanca, atès que a Catalunya no n’hi havia cap altra. Felip V havia decidit tancar-les totes (Lleida, la més antiga de la Corona d’Aragó, Barcelona, Tarragona, Girona i Vic) per crear-ne una de nova a Cervera i premiar aquesta “fidelísima ciudad”, segons va escriure el rei mateix. El tràmit es va fer amb tanta celeritat que el 7 de gener del 1715 mig centenar d’estudiants ja van iniciar el curs al convent de Sant Francesc de Paula de la capital de la Segarra. Era només el principi. L’11 de maig del 1717 el rei va aprovar el trasllat de tots els estudis universitaris. A Cervera, que llavors només tenia 4.000 habitants, res no va ser com abans: un miler d’estudiants procedents de tot Catalunya van passar a formar part del seu paisatge urbà.

Felip V volia fer taula rasa de qualsevol realitat anterior, ja fos política o cultural. Anul·lar les universitats catalanes era una manera de posar fi a unes institucions educatives molt lligades a l’antic sistema constitucional i als municipis, més que no pas a la Corona. El rei buscava una població petita i fàcil de controlar, allunyada dels grans nuclis urbans, sense plaça militar i amb unes institucions locals que difícilment podrien fer cap contrapès a la monarquia.

Enllaços relacionats
Descarrega't el reportatge en PDF
Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Els episodis històrics que van inspirar la gran novel·la de Joanot Martorell
La Fundació Carulla mostra la seva defensa de l’escola catalana i dona suport a la innovació d’alumnes, professors i centres educatius
7 punts que demostren que l'ombra de Franco segueix sent molt allargada
L'activitat, oberta a tothom, presenta una nova mirada sobre el món rural
Repassem el pes d’un segle de dominació anglesa en 10 punts
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació