sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta
Història moderna
‘L’Onze de Setembre de 1714’: l'obra d'Antoni Estruch, pas a pas

El context històric de l'‘Onze de Setembre de 1714’

Els fets que va immortalitzar Estruch a l'obra sobre la caiguda de Barcelona

Agustí Alcoberro

11 de setembre de 1714
La caiguda de Barcelona l'11 de setembre de 1714

Després de gairebé 14 mesos de setge, que havia començat el 25 de juliol de 1713, la matinada de l’11 de setembre de 1714 uns vint mil soldats borbònics inicien la conquesta de Barcelona. Les forces atacants penetren per les grans bretxes de la muralla que la seva artilleria ha obert en les setmanes precedents, entre el baluard de Portal Nou i el baluard de Llevant. En poques hores, l’exèrcit borbònic conquereix aquest pany de muralla mentre la defensa s’organitza des de la línia travessera o “cortadura” que els barcelonins han construït uns metres enrere, dins la ciutat.

A la matinada, el conseller en cap, Rafael Casanova, amb altres membres del Consell de Cent i de les institucions catalanes i amb una gran presència dels barcelonins, surt de la Casa de la Ciutat tot enarborant la bandera de Santa Eulàlia. De camí cap al baluard de Sant Pere, se’ls afegeixen les companyies de la Coronela que defensen els baluards del Rei, Tallers, Jonqueres i del mateix baluard de Sant Pere, a més d’altres companyies situades més lluny dels combats. També s’hi afegeixen diverses forces regulars, comandades pel general de batalla Josep Bellver i el tinent coronel Eudald Mas i Duran.

A les set de la matinada, la columna encapçalada per Casanova inicia una dura contraofensiva que els permet recuperar el baluard de Sant Pere, conquerit pels borbònics. En aquest moment cau ferit a la cuixa el conseller en cap, Rafael Casanova.

Mentre Casanova és retirat, el comte de Plasència es fa càrrec de la bandera de Santa Eulàlia. La contraofensiva dels defensors avança fins al Portal Nou, cosa que obliga els borbònics a retirar-se fins aquella posició. En les hores següents, la columna dels defensors, amb la bandera de Santa Eulàlia, s’estabilitza al portal de Jonqueres, on el comte de Plasència i el general Bellver reben la notícia de l’aturada de les hostilitats i de l’inici de les negociacions. S’acosta la capitulació de Barcelona.

Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Escolta la gravació clandestina del consell de guerra que va posar el franquisme contra les cordes
Les revistes SÀPIENS i DESCOBRIR organitzen la segona edició del concurs del monument favorit
L’objecte va ser localitzat en una galeria d’art de Manhattan
Repassem les obres més icòniques de qui va ser famós durant molt més de 15 minuts
Nova Zelanda i Nova Caledònia formen part d’aquest enorme tros de terra submergit
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació