sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta
Segle XIX
Viatgem amb l'Ictíneo, el submarí de Monturiol

Tanqueu l’escotilla… immersió! Viatgem amb l'Ictíneo, el submarí de Monturiol

Amb la primera immersió d'aquest peix mecànic, el juny del 1859, Narcís Monturiol apropava el fons del mar més que mai

Cristina Masanés (text), Camil Busquets (assessorament)

Ictíneo I
Rèplica de l'Ictíneo I davant del Museu Marítim de Barcelona
Till F. Teenck
En aquest reportatge

Un estrany peix de 7 metres d’eslora s’enfonsa dins les aigües. Des del seu ventre ovalat, algú escriu: “El silencio… la falta gradual de luz solar… el color lívido de las fisonomías… los peces en los cristales… el manómetro va indicando la profundidad del descenso, suave al principio y rápido después… Al llegar a cierta profundidad… cesa todo ruido, todo movimiento. Parece que la naturaleza ha muerto”.

La crònica no pertany a la coneguda ficció de Jules Verne sinó al testimoni històric del doctor Josep de Letamendi. La nostra nau porta per nom 'Ictíneo'. El patró no és el cèlebre capità Nemo sinó Narcís Monturiol, nascut a Figueres. Som a l’any 1859, ens trobem al port de Barcelona i aquest és un viatge, el nostre, per la peripècia vital de l’home que va marcar una fita fonamental en la història de la navegació submarina. Un inventor, un arquitecte d’idees tocat per la voluntat del progrés.

Com era de rigor, el segon dels cinc fills d’un menestral estava destinat al món de la lletra. Nascut el 28 de setembre de 1819, tenia vint anys quan va arribar a estudiar dret a una Barcelona certament agitada.

Barcelona, el context idoni per a una ment inquieta
Manifestos, opuscles, clandestinitat i societats secretes. El segle XIX va ser un temps cosit a cops de progrés i de conservadorisme. Els primers governs demòcrates usurpaven a moments l’espai polític a un absolutisme d’arrel molt vella. El país s’industrialitzava alhora que importava, de l’Europa revolucionària, les noves teories socials. En aquest país, les idees solen entrar pels Pirineus i cap a Barcelona, França queda molt a prop. Monturiol va trobar a la ciutat el context idoni per a una ment inquieta.

D’activista republicà a propagador del comunisme social. El jove Monturiol va viure plenament la febre revolucionària del seu temps. Cap de la Milícia Nacional, prengué part activa en les Bullangues de Barcelona i en les sublevacions avortades pel general Prim. Convençut del periodisme com una potent eina de formació i transformació, va contribuir a la difusió, a través de diferents publicacions, dels idearis comunitaris i va conèixer les multes, la repressió i, en més d’una ocasió, l’exili francès.

Federalisme, socialització, abolició de la pena capital, formació de les dones… els seus articles són un bon exemple d’un dels moments daurats del periodisme, el mil vuit-cents, i alhora una mostra de l’entusiasme amb què el seu autor s’implicà en tot de causes amb visió de futur.

Més informació: Revista Sàpiens núm. 4
Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Repassem la història d'aquesta organització criminal en 13 punts
Identifiquem algunes vies públiques que reten homenatge a personatges com Isabel la Catòlica, Ramón Franco, Carles III o Ramiro Ledesma
El dijous 26 d'octubre té lloc la primera sessió, en què parlarem sobre el canvi de concepció del món quan es va tenir constància que la Terra és rodona
De la clandestinitat a la consulta: els cent anys d'independentisme català en 10 punts
B the travel brand Xperience és un nou concepte de botigues de viatges
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació