sapiens.cat

Descobreix la teva història

Portada Sàpiens 152
Sàpiens núm. 152. Febrer 2015
Catalans a les croades. Analitzem el nostre paper en les guerres santes
Per què passa? / Segle XX
La geopolítica de l'or negre
Els principals productors de petroli sovint han usat els preus d'aquest combustible com a arma política
La caiguda del preu del petroli en els darrers mesos ha posat el focus d'atenció altre cop sobre el paper de l'Organització dels Països Exportadors de Petroli (OPEP) i la geopolítica del petroli. L'organització va ser creada el setembre del 1960 a Bagdad, per Veneçuela, l'Iran, l'Iraq, l'Aràbia Saudita i Kuwait, amb la finalitat d'equilibrar els beneficis de l'anomenat or negre i intentar fer front al descens dels preus que les grans companyies petrolieres imposaven a costa dels països productors. Poseriorment s'hi van afegir Qatar, Líbia, els Emirats Àrabs Units, Algèria, Angola, l'Equador i Nigèria.
Òscar Monterde (text)
L'entrevista
Pankaj Mishra parla sobre com Àsia es va rebel·lar contra el domini dels europeus
"Occident pren consciència del despertar d'Àsia a partir del triomf del Japó el 1905"
El novel·lista indi, un dels màxims experts en les noves realitats dels països asiàtics, ens parla sobre com el continent es va oposar a l'opressió europea.
Carla Galisteo (text), Enrique Marco (fotografia)
Reportatges / Història Medieval
Catalans a les croades
Repassem el rol dels catalans en aquestes campanyes en nom de la religió
"Déu ho vol!" Els assistents responen així al parlament del papa Urbà II en el concili de Clarmont d'Alvèrnia, el 27 de novembre del 1095. És la resposta a la petició d'auxili de l'emperador Bizanci Aleix I i els cristians d'Orient. S'acabava de posar en marxa la primera de les croades. Durant dos-cents anys, la fe més fervorosa i les batalles més cruentes van anar de la mà. Quin paper hi van tenir els catalans?
Anna Sàez (text), Ramon Sarobe (assessorament)
Reportatges / Segle XX
Els pioners catalans de la medicina moderna
Descobrim els metges que van convertir l'Hospital Clínic en tot un referent
El primer servei d'urgències, els primers quiròfans mòbils, el primer banc de sang, els primers trasplantaments... Des de la seva creació, fa més de cent anys, i fins avui, l'Hospital Clínic de Barcelona ha estat el motor de la recerca mèdica al nostre país i el principal 'hub' de talent científic.
Felip Solé (text), Josep M. Camarasa (assessorament)
Reportatges / Història Antiga
Quant va costar el Fòrum de Tarraco?
El naixement de la capital d'Hispania Citerior
En temps d'August, la flamant capital de la Tarraconense va començar a dotar-se de l'arquitectura monumental representativa de l'adhesió al règim romà. L'operació urbanística va culminar amb la dinastia Flàvia, quan es va construir el fòrum de la part alta de la ciutat. Una obra colossal que situaria Tàrraco com la capital més important de l'Occident romà.
Montse Armengol (text), Javier Ángel Domingo (assessorament)
Reportatges / Segle XX
Les dones de Hitler
Qui eren i com actuaven les còmplices de l'extermini nazi
La literatura i el cine obliden els personatges femenins que van formar part del nazisme, o hi passen de puntetes. Tanmateix, les dones van ser fonamentals per al funcionament del règim i hi van participar amb ple coneixement de causa. Després de la guerra van tornar a les ombres d'on havien sortit i, en molts casos, els prejudicis de gènere van jugar a favor seu per exculpar-les.
Marta Solé (text), Andreu Mayayo (assessorament)
Reportatges
La història dels tatuatges
Gairebé en totes les civilitzacions podem trobar, en un moment o altre, rastres d'alguna pràctica de modificació corporal que impliqui marques inesborrables sota l'epidermis. El seu significat, però, varia enormement al llarg del temps i de l'espai: el tatuatge pot ser tant la marca més alta de presitigi social com l'estigma dels pitjors criminals.
Àlex Novials (text), Agustí Alcoberro (assessorament)
Reportatges / Segle XX
Un premi literari en el desert
Els orígens franquistes dels premis Ciudad de Barcelona
Després de la guerra, el règim va voler 'estimular' la creació literària amb una cerimònia cultural inflada i protocol·lària, que cada 26 de gener celebrava l'entrada de Franco a la ciutat. Tanmateix, els grans escriptors del país rebutjaren participar-hi, amb poques excepcions. Joan Perucho en va guanyar l'edició del 1953 amb el llibre 'El Mèdium', relacionat amb l'estètica avantguardista del grup Dau al Set.
Julià Guillamon (text)
Viu la història
Retalls d'història
El Museu del Disseny acull una exposició sobre l'evolució de la moda
Laura Díaz (text)
Viu la història
Més de cent anys de màscares
El Carnestoltes dóna la benvinguda a la primavera amb sàtira, balls i disfresses
Laura Díaz (text)
Postals des de...
El governador de Califòrnia
El monument al noguerenc Gaspar de Portolà a Pacifica
Carla Galisteo (text)
Viu la història
Patrimoni al cor del Montseny
Fem un passeig per cinc indrets històrics del Vallès Oriental
Jaciments prehistòrics, restes ibèriques i romanes, castells i muralles medievals i una bona mostra d'edificis modernistes. A més d'un entorn natural privilegiat al cor del Montseny, el Vallès Oriental pot presumir d'un patrimoni històric molt ric. Oferim una mostra de cinc espais d'aquesta comarca ben diferents.
Víctor Farradellas (text)
Viu la història / Segle XX
Art i fotografia a l'exili
El Memorial Democràtic ofereix dues exposicions sobre camps de concentració francesos després de la Guerra Civil Espanyola
Víctor Farradellas (text)
Entre fantasmes / Història Moderna
Assalt al castell de Maldà
Enric Calpena (text)
Viu la història
Un llegat de sis mil anys
El Museu de Manresa dedica un espai destacat a la ceràmica del Bages
Roger Costa (text)
Cercador Index Històric
Aquest cap de setmana vam entrar al monestir. Us ho expliquem el dia en què s'hi traslladaran les peces del Museu de Lleida
De l'emperador Didi Julià a Bernard Madoff passant pel cardenal francès que va tenir un afer amb una falsa Maria Antonieta
De la segregació del bisbat de Lleida a l'actualitat
Recordem alguns catalans que van donar suport als moviments que cercaven deslligar-se d’un règim colonial abusiu i inoperant
Del canal de Suez al gran pantà del Colorado, passant pel Golden Gate i el pont de les cascades Victòria
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació