sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta

Itàlia desestima esclarir els bombardejos de la Guerra Civil sobre Catalunya

Fa dos anys, l’Associació AltraItalia es va querellar contra l’Estat italià per denunciar l’acció dels pilots de Mussolini que van causar gairebé cinc mil morts, la meitat a Barcelona

Redacció Dilluns, 4 de maig de 2015

Barcelona sota els Bombes
Bombardeig de Barcelona del 17 de març de 1938

Entre 1937 i 1939, l’Aviazione Legionaria de Mussolini —que disposava de més de 750 avions— va bombardejar Catalunya. L’acció va destruir parcialment 181 pobles i centres urbans, va afectar principalment la població civil i es va saldar amb gairebé 5.000 morts, la meitat dels quals a Barcelona. A diferència de les autoritats alemanyes, els italians mai no han pagat compensacions, ni han demanat perdó pels bombardejos de la Guerra Civil Espanyola. Per fer un gir a la situació, fa dos anys l’Associació AltraItalia —formada per italians antifeixistes residents a Barcelona— va presentar una querella per crims de guerra i va denunciar els comandaments de l’exèrcit italià al•legant el factor decisiu d’aquella intervenció militar de Mussolini per al triomf de l’aixecament franquista. La demanda va ser desestimada pel Jutjat d’Instrucció número 28 de Barcelona, però l’Audiència va ordenar reobrir el cas.

La querella és molt difícil que prosperi perquè l’Estat italià s’ha negat a proporcionar a la titular del jutjat barceloní la llista dels membres de l’aviació italiana que van participar en els bombardejos. Si més no, aquesta és la resposta que ha donat la Corte di Appelo di Roma, argumentant que els arxius del Ministeri de Defensa “no es poden actualitzar”. De fet, fins al moment només s’ha aconseguit identificar un pilot viu d’entre els que van formar part de l’aviació italiana de Mussolini. Es tracta de Luigi Gnecchi, de 101 anys, que l’any passar va ser homenatjat per les autoritats d’Itàlia. Aquest mes de gener, en un interrogatori, l’expilot va confirmar que havia estat enviat a Espanya entre 1937 i 1938, tot i que, segons ell, es va limitar a fer vols de reconeixement. Malgrat la resposta de la Corte di Appelo di Roma, els advocats de l’Associació AltraItalia no volen donar per perduda la batalla i estan pendents que la titular del jutjat de Barcelona acordi l’enviament d’un historiador expert que pugui analitzar els arxius italians.

Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
La dona nua acompanyada de bohemis va incomodar un públic acostumat als paisatges i a escenes religioses o bèl·liques
El Museu de Cultures del Món s'endinsa en les dures condicions de vida a la colònia militar que va tenir Espanya al Marroc
SÀPIENS i Cementiris de Barcelona us conviden a la projecció del documental sobre un periodista excepcional
Publiquem al web documents que descriuen el calc franquista de l'aparell repressiu nazi
Durant la Guerra Civil va dur a terme tota mena de tasques de suport a la República
  • Els pioners de l'esquíCatalunya, 1908: quan esquiàvem amb corbata i faldilla
  • Segle XIIIParís, Bolonya i Òxford. Així eren les primeres universitats
  • Investigació SàpiensJuan Gómez de Lecube: futbolista de dia, espia nazi de nit
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació