sapiens.cat

Descobreix la teva història

Dones amb història
Dones amb història
  • Comenta

Clotilde Cerdà o Esmeralda Cervantes, una artista en majúscules

L'arpista va fundar a Barcelona una Acadèmia de Ciències, Arts i Oficis per a la Dona

Agnès Rotger Dijous, 27 d'agost de 2015

Clotilde Cerdà o Esmeralda Cervantes
Clotilde Cerdà o Esmeralda Cervantes
Wikimedia Commons

Víctor Hugo li va suggerir el nom artístic, Esmeralda, i la reina espanyola Isabel II hi va afegir el cognom: Cervantes. Amb aquests padrins ja es pot imaginar que la Clotilde Cerdà-Esmeralda Cervantes no era una noia qualsevol. Va néixer el 1862, i era la quarta noia del matrimoni format per la pintora Clotilde Bosch i l’urbanista Ildefons Cerdà. Però la Clotilde no tindria el mateix lloc que les seves germanes en la nissaga dels Cerdà, perquè quan la nena tenia tres anys la mare va confessar al marit que en realitat no era filla seva.

La trobadora catalana
Després de la revelació, Ildefons Cerdà la va deixar fora del seu testament, però la Clotilde sí que va heretar d’ell, igual que de la seva mare, l’interès per l’art, la cultura i el progrés social. I a més va resultar que era una arpista excepcional. Va tenir els millors mestres, a dotze anys ja tocava a l’orquestra de Richard Strauss a Viena i a catorze la van nomenar professora honorària al Conservatori del Liceu. Cerdà, que es descrivia a si mateixa com la “trobadora catalana”, va trobar l’èxit arreu del món quan encara era una adolescent: va viatjar per tot Europa, i després va anar més enllà, del Japó a l’Amèrica del Sud, passant pels Estats Units, on va tocar davant del president, i per Constantinoble, on va fer classes d’arpa a l’harem del sultà Abdul Hamid Khan II. La burgesia i la noblesa l’adoraven, i li van permetre durant anys viure una vida de popularitat i abundància. Però quan va créixer, aquell món de conte de fades va desaparèixer.

Una artista compromesa
La raó no era només la difícil transició de nena prodigi a concertista adulta. També hi va tenir un paper molt important el fet que la Clotilde es va anar comprometent amb més i més causes que resultaven incòmodes per a les classes més altes. Si bé havien contribuït gustoses als concerts benèfics per a la gent desafavorida o víctima de catàstrofes, li van girar l’esquena quan la noia va començar a treballar per l’educació de les dones. I va resultar que aquella nena bufona s’havia fet maçona, i era progressista, i va gosar fudar a Barcelona una Acadèmia de Ciències, Arts i Oficis per a la Dona el 1885. Va ser la gota que va fer vessar el got: allò “va desencadenar totes les males passions sobre mi”, tal com va explicar amargament a Víctor Balaguer, i la va haver de tancar dos anys després.

Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
  • Pioneres de l'aviacióLes aventures de les dones que van conquerir el cel
  • Estudiants contra FrancoLa sinistra estada del Conde Rossi a l'illa el 1937
  • Bon cop de... KatanaAixí es fabricava la mítica espasa dels samurais
Avui serà investit el que podria ser el president més polèmic dels Estats Units, que arriba a la Casa Blanca amb l'índex de popularitat més baix de la història del país. Recollim algunes de les seves afirmacions més escandaloses
Les restes, descobertes a la vall de Timna, a Israel, formaven part d’un complex militar que defensava les foneries de coure
Josep Vila Sivill va ser el primer a fabricar plomes estilogràfiques a l'Estat i va construir el primer bolígraf d'Europa
De símbol de la repressió a objecte de lluita veïnal
Analitzem les conseqüències del tractat que va posar fi a les institucions catalanes fa 301 anys
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació