sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta

Els secrets de ‘les mòmies’ de Pompeia

L’escaneig de les restes de les víctimes de l’erupció del Vesuvi posa llum sobre la manera com van morir els ciutadans de Pompeia

Redacció Dilluns, 12 d'octubre de 2015

Escàners d'una de les mòmies de Pompeia
Escàner d'una de les mòmies de Pompeia

Si la tecnologia permet la recreació d’imatges tridimensionals de l’interior de les mòmies egípcies, també pot ser servir per revelar l’interior dels cossos que es conserven a l’antiga ciutat romana de Pompeia, calcinats per l’explosió del volcà Vesuvi el 24 d’agost de l’any 79. Tot just ara s’han donat a conèixer les primeres imatges dels 86 cossos de ciutadans romans que van morir coberts per les cendres i el fang fa 1.900 anys.

La cendra que es va dipositar sobre els cossos es va endurir i va formar una capa amb la forma de la roba i els músculs. En un principi els arqueòlegs van utilitzar guix per omplir el buit entre la capa de cendra i els ossos, i això va permetre la recuperació del cossos en la posició exacta en la qual van morir. Però ara les restes dels cossos han estat estudiades i restaurades més profundament pels tècnics del Museu Arqueològic Nacional de Nàpols. A través de tomografies axials computeritzades han pogut observar el que s’amaga dins les mòmies de Pompeia amb més detall.

Les tècniques avançades d’imatgeria —que utilitzen escàners d’alta definició— han permès recrear encara amb més realisme detalls dels cossos. I una de les primeres curiositats l’han trobat en les dents: la majoria de les víctimes conserven les dents en molt bon estat, malgrat que a la època no existia l’odontologia i la higiene dental era absolutament precària. La raó és, segurament, la bona dieta que seguien el habitants de Pompeia, amb la ingesta de molts pocs sucres. Les primeres conclusions també indiquen que hi havia víctimes de totes les edats, cosa que posa en dubte la idea segons la qual els més joves s’havien aconseguit escapar de l’erupció. També s’han detectat molts ossos trencats, la qual cosa fa pensar que molts ciutadans no van morir ofegats per la densitat de l’ambient, sinó per l’impacte mateix de les roques volcàniques.

Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Segons aquesta superstició, cap compositor podria superar la frontera de la Novena Simfonia
El compositor i l'escriptora es van instal·lar a Valldemossa a finals del 1838
Aquest cap de setmana vam entrar al monestir. Us ho expliquem el dia en què s'hi traslladaran les peces del Museu de Lleida
De l'emperador Didi Julià a Bernard Madoff passant pel cardenal francès que va tenir un afer amb una falsa Maria Antonieta
De la segregació del bisbat de Lleida a l'actualitat
  • Egipcis contra hititesCadeix: revivim la primera batalla de la història
  • Penedès, segle XIQuan Mir Geribert va desafiar el casal de Barcelona
  • Conte de NadalEl 'best-seller' de Dickens que va sacsejar Anglaterra el 1843
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació