sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta

Els secrets de ‘les mòmies’ de Pompeia

L’escaneig de les restes de les víctimes de l’erupció del Vesuvi posa llum sobre la manera com van morir els ciutadans de Pompeia

Redacció Dilluns, 12 d'octubre de 2015

Escàners d'una de les mòmies de Pompeia
Escàner d'una de les mòmies de Pompeia

Si la tecnologia permet la recreació d’imatges tridimensionals de l’interior de les mòmies egípcies, també pot ser servir per revelar l’interior dels cossos que es conserven a l’antiga ciutat romana de Pompeia, calcinats per l’explosió del volcà Vesuvi el 24 d’agost de l’any 79. Tot just ara s’han donat a conèixer les primeres imatges dels 86 cossos de ciutadans romans que van morir coberts per les cendres i el fang fa 1.900 anys.

La cendra que es va dipositar sobre els cossos es va endurir i va formar una capa amb la forma de la roba i els músculs. En un principi els arqueòlegs van utilitzar guix per omplir el buit entre la capa de cendra i els ossos, i això va permetre la recuperació del cossos en la posició exacta en la qual van morir. Però ara les restes dels cossos han estat estudiades i restaurades més profundament pels tècnics del Museu Arqueològic Nacional de Nàpols. A través de tomografies axials computeritzades han pogut observar el que s’amaga dins les mòmies de Pompeia amb més detall.

Les tècniques avançades d’imatgeria —que utilitzen escàners d’alta definició— han permès recrear encara amb més realisme detalls dels cossos. I una de les primeres curiositats l’han trobat en les dents: la majoria de les víctimes conserven les dents en molt bon estat, malgrat que a la època no existia l’odontologia i la higiene dental era absolutament precària. La raó és, segurament, la bona dieta que seguien el habitants de Pompeia, amb la ingesta de molts pocs sucres. Les primeres conclusions també indiquen que hi havia víctimes de totes les edats, cosa que posa en dubte la idea segons la qual els més joves s’havien aconseguit escapar de l’erupció. També s’han detectat molts ossos trencats, la qual cosa fa pensar que molts ciutadans no van morir ofegats per la densitat de l’ambient, sinó per l’impacte mateix de les roques volcàniques.

Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
De la clandestinitat a la consulta: els cent anys d'independentisme català en 10 punts
B the travel brand Xperience és un nou concepte de botigues de viatges
Ja pots votar els plats amb IGP o DOP del país que més t'agraden!
Fem un viatge amb sis parades per la història d'aquest joc
Els tallers es fan cada diumenge al matí i se centren en l'antic Egipte, Grècia, l'arqueologia i la cultura visigoda
  • A sang fredaL'assassinat d'una família catalana a l'Argentina
  • A la recerca del gran dinosaureCom s'ha trobat i extret al Pallars el coll de titanosaure més gran del país
  • En quarentenaLa pesta sobre Catalunya al segle XVII
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació