‘La Gommeuse', de Picasso, a subhasta

El quadre és un dels principals retrats de l'època blava del pintor malagueny

‘La Gommeuse’, de Picasso
‘La Gommeuse’, de Picasso
4 de novembre del 2015
Autor
Redacció
Alguns historiadors de l'art han definit Picasso com "el pintor de la misèria humana", gairebé sempre amb referència a les obres que l'artista malagueny va signar a principis del segle XX. I és que en aquella època Picasso va centrar la mirada en cantants, ballarines i prostitutes de París que vivien en la més absoluta misèria i solitud. D'aquells anys, precisament, data el quadre ‘La Gommeuse', un dels principals retrats de l'epoca blava de Picasso. Es tracta del retrat d'una desconeguda —potser una prostituta— nua que llueix un pentinat decorat amb una flor vermella i un mocador al coll. El quadre va ser pintat durant un viatge a París a la segona meitat de 1901, quan un Picasso de només 19 anys va començar a plantejar-se la possibilitat d'establir-se a la capital francesa.

Aquests dies el quadre ha ocupat la portada de les principals publicacions especialitzades en història de l'art. I és que demà es posa a la venda a Nova York, en una subhasta de la casa Sotheby's dedicada a l'impressionisme i l'art modern. La notícia ha despertat molta expectació i l'obra podria ser adquirida —segons les estimacions de la casa de subhastes— per uns 60 milions de dòlars (53 milions d'euros).

Més enllà de l'interès artístic del quadre, la singularitat de la peça és que incorpora un segon retrat al revers de la tela. Durant uns treballs de conservació, l'any 2000, els restauradors hi van descobrir una imatge del català Pere Mañach, un marxant d'art instal·lat a París que havia treballat amb Picasso. Pere Mañach hi apareix nu, amb el cap embolicat amb un turbant de ratlles grogues i vermelles. Al retrat s'hi pot llegir una dedicatòria que diu: "A Mañach en record del dia del seu sant".