sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta

Estudien convertir el mamut llanut en espècie protegida

La iniciativa busca dificultar el tràfic d’ullals d’elefant, que es fan passar per ivori de l’animal prehistòric

Daniel F. Galeote Dimarts, 23 d'agost de 2016

Mamuts
Il·lustració d'uns mamuts

Es calcula que els últims mamuts llanuts, aïllats a la remota illa àrtica de Wrangel, es van extingir fa poc menys de 4.000 anys. Una altra població va resistir a l’illa de Saint Paul, a Alaska, fins que va morir de set fa més de 6.000 anys. La majoria dels exemplars, però, ja havien desaparegut de la Terra fa uns 10.000 anys.

Encara que els mamuts ja siguin història, recentment s’ha anunciat que s’estudia atorgar-los protecció legal en el marc del CITES (Tractat sobre comerç internacional d’espècies salvatges de fauna i flora en perill). La iniciativa convertiria el mamut llanut en el primer animal extint amb protecció jurídica en virtut d’una llei comercial de conservació.

La mesura no busca protegir els exemplars de mamut de la caça o retornar-los a la vida, sinó dificultar el tràfic d’ullals d’elefant. Es tracta d’un intent de posar fi al tràfic il·legal d’ullals d’elefant camuflat gràcies al comerç d’ivori de mamut, que no està prohibit. D’aquesta manera, s’espera evitar que els contrabandistes blanquegin ivori d’elefants africans fent-lo passar per ivori de mamut, considerat una alternativa més ètica.

Uns 150 milions de mamuts sota el gel
Mentre que el comerç massiu d’ivori és il·legal i ha afectat greument la població d’elefants, sobretot a Àfrica i Àsia, els ullals de mamut són un producte d’exportació lucratiu a Rússia. La febre ha començat amb el canvi climàtic, que està fonent el permafrost de Sibèria i deixa al descobert grans quantitats d’ullals. S’estima que sota la tundra podrien reposar uns 150 milions de mamuts morts.

El tractat CITES és un acord internacional entre 182 governs de tot el món. El seu objectiu és assegurar que el comerç internacional d’animals i plantes no amenaci la seva supervivència. La proposta destinada a limitar el comerç d’ivori de mamut forma part de l’agenda de la conferència de CITES que tindrà lloc el mes vinent a Johannesburg, Sud-àfrica.

Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
De la clandestinitat a la consulta: els cent anys d'independentisme català en 10 punts
B the travel brand Xperience és un nou concepte de botigues de viatges
Ja pots votar els plats amb IGP o DOP del país que més t'agraden!
Fem un viatge amb sis parades per la història d'aquest joc
Els tallers es fan cada diumenge al matí i se centren en l'antic Egipte, Grècia, l'arqueologia i la cultura visigoda
  • A sang fredaL'assassinat d'una família catalana a l'Argentina
  • A la recerca del gran dinosaureCom s'ha trobat i extret al Pallars el coll de titanosaure més gran del país
  • En quarentenaLa pesta sobre Catalunya al segle XVII
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació