sapiens.cat

Descobreix la teva història

Sàpiens núm. 175. Novembre 2016
Salvador Fàbrega: un heroi català contra els nazis
Per què passa? / Segle XXI
Colòmbia diu 'no' a la pau
Els partidaris de rebutjar els acords signats pel Govern de Manuel Santos i les FARC guanyen la votació
Contra tot pronòstic, els colombians han rebutjat els acords de pau signats a l'Havana (Cuba) entre l'executiu colombià i la principal guerrilla del país després de quatre anys de negociacions. Un pacte que aborda els temes clau d'un conflicte de cinquanta anys de durada: la propietat de la terra, la participació política de les FARC, el narcotràfic i el desarmament.
Maria Coll
Per què passa? / Segles XIX i XX
Els Estats Units: cosa de dos?
L'origen del Partit Demòcrata i del Republicà i les raons per les que es trenca el bipartidisme
Qualsevol persona familiaritzada amb el sistema nord-americà sap que, a diferència del que passa a gran part dels països europeus, als Estats Units les eleccions són gairebé sempre un ball de dos. D'on ve aquest plantejament bipartidista tan rígid? Ha estat sempre així?
Thomas Harrington
Entrevista
Frederick Wiseman: “L'establishment dels EUA no accepta l'ascens al poder de les minories”
Parlem amb el director de documentals en actiu més prestigiós del cinema
En un moment polític important per als EUA, Frederick Wiseman ens explica com desenvolupa els seus films i el seu punt de vista respecte la situació del seu país. Les quaranta pel·lícules documentals que porta fetes des del 1967 han denunciat àmbits com l'assistència sanitària, l'habitatge públic, l'Èxercit, la cultura o la investigació científica. Són treballs que retraten la societat nord-americana i que han aconseguit sacsejar consciències i impulsar canvis polítics.
Sònia Casas (text), Enrique Marco (fotografia)
Reportatges
Salvador Fàbrega: l'heroi català de la Segona Guerra Mundial
Desvelem l'arriscada missió d'aquest soldat que va combatre com a infiltrat rere les línies de l'Exèrcit nazi a Itàlia
Distingit amb la segona condecoració més alta de l'Exèrcit nord-americà, als Estats Units Salvador Fàbrega és un heroi de guerra. A casa nostra, en canvi, fins avui era un complet desconegut. Gràcies a la recerca de l'historiador Ramon Freixes traiem a la llum la fascinant història d'un home que va combatre com a infiltrat rere les línies de l'Exèrcit nazi a Itàlia. Era un agent especial de l'Office of Strategic Service (OSS), la precursora de la CIA, i va ser condecorat per la seva contribució excepcional a la derrota del nazisme.
Ramon Freixes (text) i Queralt Solé (assessorament)
Reportatges / Prehistòria
Les pintures de Capçanes
Visitem un dels conjunts d'art rupestre més singulars del món
Fa uns quants anys que els experts les estudien però no ha estat fins ara que han estat llestes per poder presentar-les en societat. SÀPIENS ha viatjat fins a Capçanes, al Priorat, per seguir la restauració i preservació del que ja es considera un dels conjunts d'art rupestre més singulars que s'han trobat al món.
Toni Orensanz (text) i Pere Castells (assessorament)
Reportatges / edat mitjana
Jaume Ferrer Bassa, l'impulsor del Renaixement a Catalunya
Al servei de Pere el Cerimoniós, l'artista penedesenc va ser l'impulsor del Renaixament al nostre país
Un oportú viatge a Itàlia i l'interès per l'art del rei Pere el Cerimoniós van fer possible la introducció de l'estil gòtic italianitzat a Catalunya durant la primera meitat de segle XIV. Era el primer pas cap al Reneixament. Les obres de Jaume Ferrer Bassa i el seu taller són úniques i l'interès que van suscitar arreu d'Europa fa que ara estiguin escampades per tot el continent.
Guifré Jordan (text) i Enrique Ruiz-Domènec (assessorament)
Reportatges / Segle XIX
Cuixà: refugi de l'antifranquisme
La refundació del monestir de Sant Miquel de Cuixà per vuit monjos proscrits de Montserrat va convertir-lo en un pol d'atracció per als exiliats
El monestir de Cuixà va ser cabdal en la lluita contra la dictadura. Amb el trasllat dels monjos de Monserrat el monestir abandonat es va convertir en un punt de trobada per als catalans a banda i banda de la frontera i en un refugi per als antifranquistes perseguits.
Jordi Tomàs
Reportatges / Segle XVIII
Jo sóc Robinson Crusoe!
Les aventures del nàufrag escocès que va sobreviure quatre anys en una illa deserta enmig del Pacífic i va inspirar la novel·la 'Robinson Crusoe'
El 1719, Daniel Dafoe va publicar una novel·la protagonitzada per un nàufrag que ràpidament va esdevenir un dels llibres d'aventures més coneguts de la literatura universal. 'Robinson Crusoe' era una ficció, sí. Però darrere la trama s'amagaven alguns fets reals. I és que l'escriptor es va inspirar amb el periple del corsari escocès Alexander Selkirk, qui durant més de quatre anys va sobreviure en una illa del Pacífic.
Oriol Gracià (text) i Agustí Alcoberro (assessorament)
Reportatges / Segle XX
L'exili a l'Argentina
Viatgem fins a la Buenos Aires dels anys quaranta per veure com va ser l'exili republicà a la fi de la guerra civil
Per als exiliats republicans, l'Argentina era un país atractiu, tant pel seu nivell econòmic com per l'existència d'una antiga i molt activa colònia catalana. Ja abans de la guerra a Buenos Aires existien dues entitats catalanes: el Casal Català i el Centre Català. El primer s'havia fundat el 1886 i avui se'l considera el segon casal més antic dels 141 que hi ha a tot el món.
Sònia Casas
Viu la història / Segles XIX i XX
Entendre les màquines
La Setmana del Turisme Industrial ofereix un centenar d'activitats per descobrir el passat fabril de Catalunya
Viu la història
Ceràmica per viure-hi a dins
El Museu del Disseny repassa l'evolució estètica dels edificis
Viu la història
Salou, el gran port dels aventurers
Repassem cinc punts d'interès d'aquesta vila de la Costa Daurada que fa mil·lennis que s'obre a la Mediterrània
Enric Calpena entre fantasmes
Mesells sense justícia
Enric Calpena
Viu la història
Un museu com els d'abans
Els tresors de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú
Roger Costa
Viu la història
L'escepticisme del savi
El ‘Zhuangzi' és l’obra que marca un punt d’inflexió en la tradició del pensament xinès
Àlex Novials
Cercador Index Històric
Aquest cap de setmana vam entrar al monestir. Us ho expliquem el dia en què s'hi traslladaran les peces del Museu de Lleida
De l'emperador Didi Julià a Bernard Madoff passant pel cardenal francès que va tenir un afer amb una falsa Maria Antonieta
De la segregació del bisbat de Lleida a l'actualitat
Recordem alguns catalans que van donar suport als moviments que cercaven deslligar-se d’un règim colonial abusiu i inoperant
Del canal de Suez al gran pantà del Colorado, passant pel Golden Gate i el pont de les cascades Victòria
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació