sapiens.cat

Descobreix la teva història

Sàpiens núm. 176. Desembre 2016
L'operació Tarradellas. Tots els noms, tots els secrets i totes les intrigues del moment clau de la Transició
Un document sonor inèdit: aquest mes, la revista inclou un CD en què es pot escoltar Tarradellas explicant tots els detalls de la seva primera trobada amb Suárez
El 27 de juny del 1977, Tarradellas es va entrevistar amb el llavors president del Govern espanyol, Adolfo Suárez. Uns dies després, el president de la Generalitat a l'exili va enregistrar amb un magnetòfon les impressions d'aquella reunió, un document que ha romàs custodiat durant gairebé quaranta anys a l'Arxiu Montserrat Tarradellas de Poblet i que ara SÀPIENS t'ofereix en exclusiva.
Per què passa? / Segle XXI
La restauració del temple del Sant Sepulcre de Jerusalem
La restauració del Sant Sepulcre està a punt de concloure. Les obres van començar a la primavera passada i en principi està previst que s'acabin ara, a l'inici del 2017. Són les primeres obres que es fan en 200 anys a l'edícula on, segons diu la tradició, es conserva la tomba de Jesús; és a dir, el lloc on se'l va enterrar i d'on hauria ressucitat tres dies després.
Sònia Casas i LLuis Busquets
Entrevista / Edad Moderna
Dolors Folch: "La Xina és el primer gran imperi burocràtic que hi ha hagut a la història"
Parlem amb una de les sinòlogues més importants del nostre país sobre les grans dinasties de la civilització xinesa, l'evolució històrica i el futur gegant asiàtic
Pionera de l'estudi del món xinès, la professora Folch va fundar l'Escola d'Estudis de l'Àsia Oriental de la Facultat d'Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Compagina la docència amb el comissariat de l'exposició sobre la dinastia Ming que es pot visitar al CaixaForum de Barcelona
Victor Farradellas
Investigació SÀPIENS / Segle XX
Ja sóc aquí! El retorn de Josep Tarradellas a Catalunya i el restabliment de la Generalitat
Així es va gestar l'esdeveniment més important de la transició
La publicació aquest desembre dels dietaris complets de Tarradellas (Dau Edicions) custodiats fins ara a l'arxiu de Poblet ens permet conèixer tots els detalls de com es va coure l'esdeveniment més important de la Transició per als catalans: el retorn del president i el restabliment de la Generalitat. Us ho avancem en exclusiva.
Xavier Carmaniu (text) i Enric Pujol (assesorament)
Reproduïm a Sapiens.cat el text íntegre de l'última reunió del president a l'exili
L'1 d'octubre, l'Assemblea de Parlamentaris va aprovar els acords per al restabliment de la Generalitat. Dos dies més tard, els líders dels partits es van reunir amb Tarradellas al Castellet de Perpinyà i van posar fil a l'agulla per organitzar el retorn del president. Tots eren conscients de la transcendència histporica del moment i van debatre extensament com s'havia d'escenificar. En aquest PDF us expliquem qui eren les persones que van participar a la reunió i us n'oferim l'acta.
Reportatges / Prehistòria
Olduvai: el bressol de la humanitat
Al cor de Tanzània, molt a prop de l'espectacular caràcter del Ngorongoro, hi ha un dels jaciments clau per explicar la història de l'evolució humana: la gorja d'Olduvai. Va ser aquí on es va trobar per primer cop un 'Homo habilis', el primer representant de la nostra espècie, i també va ser aquest el primer lloc on es va documentar un canvi en les eines lítiques i les primeres petjades bípedes. Des d'aleshores han passat força dècades, però les descobertes no s'aturen.
Oriol Margalef (text) i Enrique Baquedano (assesorament)
Reportatges / Segle XX
La sinistra estada a Mallorca del 'Conde Rossi'
Entre l'agost del 1936 i el març del 1937 a Mallorca es devien fer executar unes 1750 persones. Probablament mai se sabrà l'abast de les massacres ni la implicació exacta que hi va tenir Arconovaldo Bonacorsi. Per a alguns, el pseudogeneral italià en va ser un dels màxims responsables. Per d'altres, només un cap de turc.
Daniela Aronica (text)
Reportatges / Món antic
Els desterrats més cèlebres de l'imperi romà
Des d'Adam i Eva, el desterrament es considerava un càstig tan tamible com la pena de mort. Però a l'antiga Roma, la condemna es va desvirtuar i alguns destins es van convertir en agradables refugis vacacionals.
Montse Armengol
Reportatges /
Safrà, l'or vermell
El cultiu del safrà és un dels més antics de la humanitat
Abans de sopar, Alexandre el Gran prenia un còctel de vi mesclat amb safrà i mirra, un costum que el conqueridor macedoni va aquirir a Pèrsia. També esbandia amb safrà el seu cabell per mantenir-lo brillant i s'hi banyava per calmar el mal a les articulacions.
Carme Melià i Valentí Gual
Reportatges / Segle XX
Quan el tren va arribar al Vallès
L'arribada del primer tren al Vallès va transformar la vida de l'àrea metropolitana de Barcelona
Dos visionaris, Carles Emili Montañès i Fred Stark Pearson, van ser els impulsors d'un projecte pioner a Europa: la perforació de la serralada de Collserola per fer-hi passar un tren que comuniqués la plaça de Catalunya amb Terrassa i Sabadell. La nova xarxa ferroviària va viure dies tràgics i dies plens d'èpica.
Sònia Casas (text) i Joan Carles Salmerón (assesorament)
Reportatge / Segle XX
Fosses: els morts oblidats de la guerra civil
Enguany, les actuacions que s'han fet a la recerca de persones desaparegudes durant la guerra civil i la dictadura han estat essencialment a la zona del Pallars. L'any vinent està previst el desplegament d'un Pla de Fosses amb intervencions a tot el territori català.
Mia Salarich
Viu la història
Records desplaçats
Una dotzena de muntatges fotogràfics de Ricard Martínez relacionats amb la crisi de refugiats
Viu la història
Ossos. Un viatge a l'època medieval de la mà de l'antropologia física
El Museu d'Arqueologia de Catalunya interpreta l'edat mitjana a partir d'esquelets
Viu la història
Ruta per les fortaleses i les esglésies que vigilen l'Ebre
Des de fa mil·lennis, l'Ebre ha estat una frontera natural entre pobles i cultures. Per la seva importància militar, comercial i estratègica, els nostres avantpassats es van esmenar a tenir-lo ben vigilat. En els seus meandres encara trobem vestigis de grans construccions de pedra que segueixen observant l'Ebre de ben a prop.
Viu la història
El Museu del Pessebre de Catalunya, a Montblanc, aixeca el teló
Roger Costa
Cercador Index Històric
Cuina.cat fa un pas endavant i presenta un redisseny que aposta clarament per les receptes
Aquest any, les conferències giraran al voltant de la història comuna dels Països catalans
Demà a les 23 hores, s'estrena a TV3 i a internet una producció sobre l'agent literària que va propulsar l'èxit de García Márquez, Vargas Llosa o Isabel Allende
La peça pot ser la més gran estudiada fins al moment si es confirma la identitat del faraó
Sota la plaça Folch i Torres de Barcelona s'amagaven les estructures d'una presó activa entre el 1839 i el 1936
Digue'ns on es troba el lloc de la imatge i emporta't una vaixella del Born 1714
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació