sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta

10 pessebres vivents que no et pots perdre

Viles i ciutats de tota la geografia catalana commemoren el Nadal amb aquestes representacions multitudinàries

Redacció Dilluns, 18 de desembre de 2017

El Nadal, a casa nostra, és ple de tradicions. A més de les fires, festes i mostres artesanals, potser una de les activitats més nostrades són els pessebres vivents, escenificacions a l’aire lliure en què el visitant pot passejar enmig de l’escena i interactuar amb els actors. Tenim documents que acrediten aquesta pràctica des del segle XIV, per bé que no va ser fins al 1956 que es va organitzar el primer pessebre vivent modern. Avui, gairebé totes les poblacions organitzen el seu propi pessebre vivent, amb particularitats pròpies que els fan singulars.

Pals

El nucli medieval de Pals és un dels més ben conservats de les comarques gironines. Aprofitant aquest magnífic entorn, des de 1987 s’hi representa un pessebre vivent que va més enllà del seu significat religiós. A banda d’aquesta proposta lúdica i cultural, també és interessant passejar pels mercats artesanals i veure la representació dels oficis: ceramista, baster, flequer, cisteller... Tot plegat crea un conjunt harmoniós que farà viatjar els visitants segles enrere.

Les espectaculars possibilitats escèniques que ofereix el nucli antic de Pals són aprofitades per representar aquest pessebre vivent, que destaca per la recreació d’alguns oficis antics relacionats amb la mar i el cultiu de l’arròs, dos sectors molt arrelats en la vida quotidiana del municipi empordanès. Les representacions es fan els dies 25 i 26 de desembre, i 1 de gener.
Pessebre de Pals Pessebre de PalsAjuntament de Pals

Castell d'Aro

La particularitat del pessebre vivent de Castell d’Aro és que es decanta per les escenes basades en els oficis artesans i les feines relacionades amb el món del camp i la pagesia. Es representa els dies 17, 23, 25, 26, 30 de desembre, i l’1 i el 6 de gener, a partir de les 19 h, al nucli antic del municipi. El preu de l’entrada és de 5 € per als adults i de 3 € per als infants.
Pessebre vivent de Castell d'Aro Pessebre vivent de Castell d'AroAjuntament de Castell d'Aro

Sant Guim de la Plana

També anomenat el ‘Pessebre dels oficis perduts’, aquest té la peculiaritat de començar el seu recorregut a les portes del castell de Sant Guim de la Plana, que data del segle XII. Aquí, el visitant torbarà un mostrari de tot tipus d’oficis antics, en què cada detall ha estat pensat per crear una atmosfera plenament medieval.

La d'aquest 2017 hauria estat la 35a edició, però els seus organitzadors han decidit no celebrar-lo per desavinences amb l'Ajuntament, com expliquen a la seva pàgina web.
Pessebre vivent de Sant Guim de la Plana Pessebre vivent de Sant Guim de la PlanaAjuntament de Sant Guim de la Plana

La Pobla de Montornès

Amb una estructura clàssica, el pessebre vivent de la Pobla de Montornès consta de 15 escenes bíbliques que es visiten en un recorregut guiat per un personatge del pessebre, el Vell Pastor. Les escenes són parlades i musicades i s’escenifiquen al voltant de l’ermita de Montornès, situada en un turó a tocar del municipi. Es pot visitar els dies 17, 25 i 26 de desembre, a les 18.15 h, cada 40 minuts, i l’1, 6 i 7 de gener, a les 18.30, cada 40 minuts.
Pessebre de la Pobla de Montornès Pessebre de la Pobla de MontornèsAjuntament de la Pobla de Montornès

Els Prats de Rei

Aquest pessebre vivent es caracteritza per tenir una posada en escena parlada i una música pròpia, que ha estat especialment composta per a l’ocasió. A banda de l’acurada escenografia, destaca l’escenificació de danses populars en determinades escenes del pessebre, com un ballet tradicional que es balla davant la cova del naixement de Crist. Les representacions es fan els dies 26 de desembre, i 1, 6, 7 i 14 de gener, a les 18.30 h.
Pessebre de Prats del Rei Pessebre de Prats del ReiAjuntament de Prats del Rei

Corbera de Llobregat

Des dels seus inicis el pessebre de Corbera va incorporar un fet diferencial: va ser el primer que va permetre al públic passejar pels camins del pessebre barrejant-se amb les figures vivents, guiat per una narració megafònica del text evangèlic i enriquit per comentaris en prosa i poesia popular. Els més de 200 actors, vestits segons els costums hebreu i català, representen diverses escenes del naixement i la vida de Jesús, i, per acabar el recorregut, hi ha escenes típiques catalanes de masies amb oficis ja desapareguts, es canten nadales i es fa cagar el tió. El pessebre mai no és el mateix; evoluciona cada temporada i incorpora noves escenes, construccions o personatges.

L’espai natural de la penya del Corb és l’enclavament privilegiat on es desenvolupen les escenes. El visitant pot passejar entre boscos i rius, envoltat per penya-segats i fogueres on s’atansen els pastors que dormen al ras.

Podeu gaudir de les representacions del 2 al 10, 16, 17, 23, 24, 25, 26, 29 i 30 de desembre del 2017 i l'1, 5, 6, 7, 13 i 14 del gener de 2018.
Pessebre vivent de Corbera de Llobregat Pessebre vivent de Corbera de LlobregatAmics de Corbera

Les Gunyoles d'Avinyonet

Un altre referent del món dels pessebres vivents a Catalunya és el que se celebra a les Gunyoles d’Avinyonet (Alt Penedès). Aquest es diferencia de la resta de pessebres que es fan a Catalunya pel fet tractar-se d’una escenificació a l’aire lliure parlada.

El pessebre consta de 13 escenes. Entre les més destacades hi ha la del caganer o les que tenen lloc a la serra de les Gunyoles. Al llarg del circuit, el públic va trobant les diferents escenes dialogades, amb textos de Folch i Torres i Francesc d’Assís de Picas.

Les representacions es fan els dies 17, 25 i 26 de desembre de 2017, i l’1, 7 i 14 de gener de 2018.
Pessebre vivent de les Gunyoles Pessebre vivent de les GunyolesAssociació Pessebre Vivent de les Gunyoles

Joanetes

El municipi de Joanetes es transforma en un autèntic teatre en què es mostren escenes de la vida quotidiana garrotxina de principis del segle XX. A banda de les escenes clàssiques del naixement de Jesús, s’hi troben escenes relacionades amb la vida a pagès, així com una estrella d’enormes dimensions que guia els qui es volen apropar a rebre el nounat. Aquest pessebre es pot visitar els dies 25 de desembre, a les 19 h, i el 26 i 30 de desembre a les 18 h.
Pessebre de Joanetes Pessebre de JoanetesAjuntament de la Vall d'en Bas

Organyà

A Organyà el pessebre vivent representa escenes relacionades amb els oficis més tradicionals de la comarca. A més del naixement de Jesús o l’ofrena dels Reis Mags, es representen quadres com la matança del porc o l’ofici de les trementinaires, una professió exclusiva de la vall de la Vansa i Tuixén, a l’Alt Urgell, que consistia a desplaçar-se per Catalunya per vendre la trementina, herbes remeieres i altres productes de muntanya. Podreu gaudir del pessebre vivent d’Organyà el 29 de desembre a les 20 h, al nucli antic.
Pessebre d'Organyà Pessebre d'OrganyàAjuntament d'Organyà

Penelles

El pessebre vivent de Penelles es representa als carrers de la part antiga de la vila i els seus protagonistes són nens d’entre 3 i 14 anys. El fa atractiu la música en directe d’un quartet de corda i una soprano que sonen al davant de l’escena del Naixement i que aporten tendresa i emotivitat al moment. Aquest pessebre és d’entrada lliure i es pot visitar el dia de Nadal, el 25 de desembre, i el dia de Cap d’Any, l’1 de gener.
Pessebre vivent de Penelles Escena del pessebre vivent de PenellesFestes.org
Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
La dona nua acompanyada de bohemis va incomodar un públic acostumat als paisatges i a escenes religioses o bèl·liques
El Museu de Cultures del Món s'endinsa en les dures condicions de vida a la colònia militar que va tenir Espanya al Marroc
SÀPIENS i Cementiris de Barcelona us conviden a la projecció del documental sobre un periodista excepcional
Publiquem al web documents que descriuen el calc franquista de l'aparell repressiu nazi
Durant la Guerra Civil va dur a terme tota mena de tasques de suport a la República
  • Els pioners de l'esquíCatalunya, 1908: quan esquiàvem amb corbata i faldilla
  • Segle XIIIParís, Bolonya i Òxford. Així eren les primeres universitats
  • Investigació SàpiensJuan Gómez de Lecube: futbolista de dia, espia nazi de nit
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació