sapiens.cat

Descobreix la teva història

Sàpiens núm. 179. Març 2017
El procés de Burgos: judici al franquisme
Per què passa? / segles XX i XXI
Gàmbia: transició tranquil·la?
Els resultats de les últimes eleccions presidencials han posat fi a dues dècades de govern amb mà de ferro
Durant uns dies d'aquest hivern la política gambiana ha interessat el món. Aquest minúscul país de l'Àfrica Occidental de pocmés de dos milions d'habitants ha protagonitzat set setmanes de tensió i d'incertesa política i ha iniciat una transició esperençadora després de ser governat amb mà de ferro durant més de dues dècades.
Jordi Tomàs
En exclusiva
Escolta la part final del judici tal com circulava en els reduïts cercles clandestins
L'entrevista / segle XXI
Ramon M. Nogués: "Som mamífers amb el cervell desestabilitzat, i necessitem eines per trobar la salut mental"
Parlem de neurobiologia, cultura i espiritualitat amb un científic que reivindica el paper d'aquestes disciplines per ajudar-nos a apreciar el goig de viure
Catedràtic emèrit d'Antropologia Biològica a la UAB, el professor Nogués presenta al seu llibre La salut espiritual (editorial Fragmenta, 2016) una àmplia síntesi dels darrers avenços de la neurociència. Hi defensa que la recerca espiritual és una eina excel·lent per fer funcionar adequadament el nostre món mental.
Àlex Novials
Reportatges / segle XX
El procés de Burgos: judici al franquisme
L'ampli ressò internacional del cas va provocar molts maldecaps al règim
Un dels principals experts en el conflicte basc, Antoni Batista, ens explica les interioritats de l'anomenat 'procés de Burgos', un simulacre de judici just a uns terroristes que havia de servir per rentar la cara a la dictadura, però que se li va girar en contra com un bumerang. Al franquisme, que volia aconseguir eliminar l'amenaça armada d'ETA -que l'inquietava com ningú no ho havia fet des del final del maquis-, li va sortir el tret per la culata i va acabar signant, amb aquella pantomima de consell de guerra, el principi de la seva fi.
Antoni Batista
Reportatges / Edat Mitjana
Morir-se a l'edat mitjana
Rics i pobres davant la dalla de la mort
Els catalans medievals sentien autèntic pànic a morir sense deixar escrites les últimes voluntats. Molt més que un document de cessió de béns, el testament s'entenia com un passaport per a l'ànima per accedir al més enllà. N'hem recuperat quatre, del segle XV i de catalans de diferents clsses socials, per entendre com s'enfrontaven al trànsit definitiu entre la vida i la mort.
Xavi Duch (text), Gerard Marí Brull (assessorament)
Reportatges / segle XX
Elmyr de Hory: el geni de la falsificació
El pintor que va fer trentollar el mercat internacional d'obres d'art
Avui encara corren pel món quadres de Matisse, Braque, Monet o Picasso que, en realitat, van ser pintats per Elmyr de Hory, un rostre habitual en les festes glamuroses de l'Eivissa dels anys 60 i 70. Desvelem els darrers detalls que s'han conegut de la seva biografia.
Jaume Vinyas
Reportatges / Món antic
Massada no es rendeix!
Massada va significar la fi de l'Estat jueu antic i l'inici de la gran diàspora.
L'inhòspit desert de Judea va ser l'escenari d'una gran batalla entre romans i jueus pel control de la regió. L'any 73, i enmig d'un prolongat setge, els romans van haver d'enginyar-se-les per expugnar l'últim reducte jueu.
Sergi Ramis i Isabel Rodà
Reportatges / Segle XX
Martin Couney: el doctor incubadora
La història del metge i els seus 'bebès miracle'
A inicis del segle XX gairebé ningú creia que s'havien de dedicar esforços a salvar la vida dels infants prematurs. L'excepció arribà amb Martin Couney, qui, per aconseguir-ho, n'exhibí a dins d'incubadores a una parada de fira del mític parc d'atraccions novaiorquès de Coney Island.
Caterina Úbeda
Reportatges / segle XX i XXI
Les Stolpersteine: llambordes per no oblidar
Un homenatge als nostres deportats
Navàs, Manresa, Igualada i Castellar del Vallès s'han omplert, recentment, de llambordes daurades que volen recordar les víctimes de la persecució nazi. Una iniciativa sorgida a Alemanya el 1992 i que s'ha anat estenent en més d'una vintena de països europeus.
Marta Simó
Viu la història
Da Vinci, l'inventor
El MNACTEC s'endinsa en aquesta faceta de l'artista
Viu la història
La vida secreta dels animals
El Museu Egipci presenta la relació simbòlica entre fauna i humans
Viu la història
Del vi romà a l'Anís del Mono
Fem un recorregut pel passat de Badalona des dels Ibers fins a la industrialització
Enric Calpena entre fantasmes
Els primers motors
L'enginyer industrial Francesc Bonet i el motor del 1890
Viu la història
La memòria dels que fugen
El MUME recorda el mig milió de refugiats de la guerra civil i el seu llegat
Cercador Index Històric
Els episodis històrics que van inspirar la gran novel·la de Joanot Martorell
La Fundació Carulla mostra la seva defensa de l’escola catalana i dona suport a la innovació d’alumnes, professors i centres educatius
7 punts que demostren que l'ombra de Franco segueix sent molt allargada
L'activitat, oberta a tothom, presenta una nova mirada sobre el món rural
Repassem el pes d’un segle de dominació anglesa en 10 punts
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació