sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta

10 detalls de la Sagrada Família que cal tenir en compte

L'edifici és ple de símbols religiosos i de formes i figures amb significats ocults

Carme Escales Divendres, 17 de març de 2017

Sagrada Família
Sostre interior de la Sagrada Família

1. La llum del sol
Depèn molt de la llum del dia i de l'època de l'any, però per veure la façana del naixement, el millor és al matí. A dins, totes les hores són bones, perquè il·luminen els vitralls d'una façana o de l'altra. Al migdia o primera hora de la tarda és quan hi ha més claror. També són bones la primera i la darrera hora del dia, que és quan també hi ha més intimitat.

2. L'edifici de les escoles
Aquest edifici que Gaudí va construir perquè hi poguessin estudiar els fills dels treballadors i també de veïns de l'aleshores humil veïnat de la Sagrada Família, és una de les parts més entranyables de la visita. La teulada corba és un cant a la natura, i a dins un audiovisual repassa la història de la construcció.

3. El trencadís
Segons Jordi Faulí, "Gaudí vol construir superfícies corbes perquè les veu a la natura i perquè són agradables i tenen un bon comportament acústic, condueixen molt bé l'aigua, la llum... I els vol donar color, perquè per ell era un signe de vida. Si vol un color viu, recorre a la ceràmica i al vidre, trencant-los a bocins per poder fer la corba".

4. Les divuit torres
Agafar perspectiva ja és, ara, una solució per contemplar el global de la Sagrada Família. "Gaudí proposava quatre punts de vista des d'on veure l'edifici quan estigués acabat, un és a prop de la cantonada Lepant/Mallorca", segons comenta Jordi Faulí". Al web de la Sagrada Família un vídeo recrea la finalització de les obres i, per tant, l'elevació de les divuit torres.

5. Tetragrames
Les notes musicals en les partitures de cant gregorià no són rodones, sinó quadrades, i s'escriuen sobre quatre línies i no les cinc del pentagrama habitual de la resta d'estils musicals. Costen una mica de veure des de baix, però a les baranes de cada tram de cantúria hi ha dibuixades en tetragrames les notes d'un himne litúrgic, ordenades des de l'Advent i Nadal i fins a la Pentecosta.

6. Ceràmiques al sostre
Al sostre de la nau central, sobre l'altar, hi ha uns elements de ceràmica esmaltada, per tant en color, que representen custòdies. Al centre, al mig de les formes hiperbòliques, hi ha un calze i al damunt hi ha un element esfèric blanc, brillant, que representa la sagrada forma. El color de cada element va d'acord amb el color dels vitralls.

7. Visita al museu
L'any 1961, es va inaugurar al semisoterrani de la façana de la Passió un espai museístic per preservar i difondre l''esperit Gaudí'. És una part important de la visita a la Sagrada Família. S'hi mostren dibuixos, fotografies d'època, mobiliari litúrgic i les maquetes originals restaurades, rèpliques d'originals i noves de l'obra. Recordeu que des del Museu es pot donar un cop d'ull al taller dels modelistes.

8. Connexió amb la natura
Després d'haver treballat gairebé cinquanta anys com a modelista a les obres de la Sagrada Família, Jordi Cussó en sabia un bon tou, de formes de la natura aplicades a l'obra. En la visita al temple, val molt la pena reservar una bona estona per recrear-se en totes les comparacions que, com peces d'un trencaclosques, Cussó va anar trobant, afins en la natura i en les resolucions arquitectòniques de Gaudí. Les trobareu a l'exposició 'Gaudir de la natura'.

9. Visita a la cripta
A l'interior de la cripta de la Sagrada Família, on se celebra missa diàriament, hi ha enterrat Antoni Gaudí. A la cripta, s'hi accedeix des de l'entrada al temple pel carrer de Sardenya, per unes amples escalinates que fan baixada en rodó, o bé amb ascensor per a les persones amb mobilitat reduïda. Un cop a baix, mirant a l'altar major, a mà esquerra, hi ha la seva tomba.

10. Botigues i records del temple
A la Sagrada Família hi ha dues botigues on es poden adquirir records del temple. Hi trobareu llibre, joies, articles de papereria, samarretes i tasses, entre altres articles inspirats en l'obra de l'arquitecte. Una de les dues botigues té accés directament des del carrer de la Marina, però per accedir a l'altra, ubicada a la banda del carrer de Sardenya, cal haver comprat l'entrada al centre.

(Aquest decàleg forma part d'un reportatge publicat a la revista 'Descobrir' de l'abril de l'any 2016).

Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Qui era el príncep romanès que va inspirar la novel·la de Bram Stoker?
La mostra permanent del Museu del Disseny de Barcelona inclou 18.000 peces dels segles XVI al XXI
L'església es va construir en poc més de cinquanta anys fent visible, d'aquesta manera, el poder dels gremis del barri del Mar de la Barcelona del segle XIV
Des de les vaques de Jenner fins a la conilla verda Alba passant per la gossa Laika
La història d'intrigues i terror d'aquest bastió mil·lenari
  • Caral, la primera ciutat d'AmèricaViatgem al Perú precolombí per conèixer les investigacions més recents sobre la civilització de la vall del Supe
  • El tràgic viatge del 'Sally'La travessia d'aquest vaixell esclavista va acabar en catàstrofe
  • Speculum al foder: l'art de cardar
    El primer manual eròtic d'Europa és català
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació