sapiens.cat

Descobreix la teva història

Preguntes amb història
  • Comenta

Des de quan hi ha vidres a les nostres finestres?

Fins ben entrat el segle XVIII, la vida es feia al carrer i no es trobava a faltar el vidre, que a més era un mal aïllant

Roger Costa Divendres, 19 de maig de 2017

Finestra de la Basílica de Saint Denis
Finestra de la Basílica de Saint Denis
Wikimedia Commons

El vidre va ser inventat a Síria o Mesopotàmia vers el 2500 abans de Crist, aproximadament. No fou, però, fins a la darreria del segle I aC que es descobrí a terres d'Orient -probablement a Palestina, durant el mandat del primer emperador romà August- una nova tècnica del bufat del vidre mitjançant una canya de metall, fet que va provocar una veritable revolució en aquest camp. Els costos de producció s'abaratiren notablement i els objectes de vidre es van generalitzar entre les capes mitjanes de la societat.

Paral·lelament, s'estengué l'ús del vidre a les finestres, tant en els edificis públics com en els privats. Amb la caiguda de l'Imperi, aquest ús davallà notablement fins que pràcticament va desaparèixer. A l'edat mitjana, i concretament a casa nostra, no es va tornar a utilitzar fins al segle XIII, coincidint amb la política d'expansió i conquesta del rei Jaume I, i restringit gairebé de manera exclusiva a les noves esglésies gòtiques.

Cosa de rics

Durant el segle XVI els dos centres vidriers amb més renom, tant per la qualitat com per la producció artística, van ser Venècia (Murano) i Barcelona. La utilització del vidre a les finestres de les cases no es reprengué fins als segles XVII-XVIII, començant per les cases riques de les ciutats més importants. A les zones rurals no es va generalitzar, i encara d'una manera molt relativa, fins ben entrat el segle XVIII, i el seu ús quedà circumscrit a petites obertures a les parets mestres de les cases.

En una societat on la vida es feia al carrer, a l'obrador o al camp no és estrany que no es trobés a faltar el vidre, que, d'altra banda, era un material delicat i mal aïllant de les inclemències exteriors. En el seu lloc s'utilitzaven tancaments de fusta, elements molt més resistents que fabricaven artesans locals. Això explica que en algunes comarques dels Països Catalans, com ara el Pallars, l'ús del vidre fos rar fins a la darreria del segle XIX i la primeria del XX, ja que aquest tipus de producció hi era inexistent, mentre que transportar-lo des de centres de producció llunyans comportava problemes evidents.

Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
  • Zapata. Ni un pas enrere!Vida i mort del revolucionari més llegendari del sud de Mèxic
  • Vestir-se a l'edat mitjanaLes peces, els teixits i els estils que marcaven tendència entre els segles XII i XV
  • Pere Català i Pic, amb una sabata i una espardenyaL'autor del mític cartell 'Aixafem el feixisme' va ser un pioner en diversos camps artístics
Els premis #tuetscultura reconeixen els dos millors projectes a desenvolupar de l’àmbit de la cultura i de la comunicació
Geolocalitzem sobre un mapa d'època els edificis religiosos que van ser saquejats, incendiats i assaltats durant la revolta
Es tracta d'uns estudis d'especialització amb una mirada transversal a la història antiga i una aposta per les noves tècniques digitals
Treballador incansable, el seu amor per l’arqueologia el va acabar conduint fins als nacionalistes àrabs quan lluitaven per desfer-se del jou de l’imperi Otomà
Una mostra dels documents que han permès fer la investigació SÀPIENS sobre la història amagada del cos policial català durant la Guerra Civil
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació