sapiens.cat

Descobreix la teva història

Sàpiens núm. 181. Maig 2017
Lliures! Així s'han fet les independències a l'Europa del segle XX
L'entrevista / Època romana
Tom Holland: "August va ser un cap mafiós i també el polític més important d'Occident"
Conversem sobre mites i poder a la Roma Imperial amb l'escriptor i presentador del programa 'Making history' de la BBC
Comparteix nom i cognom amb una estrella de Hollywood, però el nostre Tom Holland també és una celebritat. Només cal buscar-lo a les xarxes socials, on té milers de seguidors, per veure que és tot un 'influencer' en els camps de la història, l'arqueologia i el criquet, les seves tres grans passions. Divulgador de continguts històrics a la BBC, aprofitem que ha vingut a Barcelona a presentar el seu darrer llibre sobre els emperadors de la dinastia julioclàudia per conèixer-lo.
Víctor Farradellas
Reportatges / Segle XX
Lliures!
Com es van fer les indpendències a l'Europa del segle XX
La història demostra que les fronteres no són línies fixes. Al llarg dels darrers dos segles, el mapa d'Europa ha vist morir imperis i néixer nous estats, fills d'acords pactats o hereus de conflictes previs. Revivim els processos d'independència en què els catalans, en un moment o altre, ens hem emmirallat.
Arnau Cònsul (text), Giovanni Cattini (assessorament)
Reportatges / Amèrica precolombina
La primera ciutat d'Amèrica
La civilització precolombiana de Caral, una caixa de sorpreses
Quan l'arqueòloga Ruth Shady va recórrer la vall de Supe, al Perú, entre el 1994 i el 1995, es va adonar que s'hi amagava una cosa important. Però poc es podia imaginar que els seus descobriments posarien de cap per avall les teories que s'havien formulat fins llavors sobre els orígens de la civilització a l'Amèrica del Sud en general i a l'àrea andina en particular.
Ferran Caldés (text), Meritxell Tous (assessorament)
Reportatges / Segle XVIII
Sally: el viatge més tràgic
Pugem a bord d'un vaixell esclavista
De les 35.000 travessies de vaixells negreres que es van fer entre els segles XVI i XIX; la del bergantí 'Sally' va ser la més catastròfica de totes les que tenim constància: hi van morir més d'un centenar d'africans. El viatge també va ser un desastre econòmic per a la Brown Company de Rhode Island, que finançava l'operació. Anys més tard, per esdevenir uns empresaris respectables, els prohoms negrers fundarien l'actual Universitat Brown.
Sergi Ramis (text), Javier Laviña (assessorament)
Reportatges / Edat mitjana
Speculum al foder: l'art de cardar
El primer manual eròtic d'Europa és català
La literatura amatòria dels vells temps no és monopoli dels hindús. Al segle XV, un anònoim va escriure en català l''Speculum al foder', una obra pionera en l'art d'estimar: postres, consells de comportament i receptes afrodisíaques omplen les pàgines d'aquest compendi que ensenyava a estimar als antics catalans.
Anna-Priscila Magriñà (text), Anna Alberni (assessorament)
Reportatges / Segle XX
Futbol i poder
Els equips que portaven al cor alguns dels líders polítics més destacats del segle XX
Els clubs de futbol, nascuts a l'Anglaterra industrial de la segona meitat del segle XIX, s'han convertit, a mesura que l'esport de la pilota ha anat guanyant popularitat, en referents de primer ordre de la història contemporània. Per certificar-ho, revisem les simpaties futbolístiques de vuit grans personatges històrics del segle XX.
Ramon Usall
Viu la història
El gust de les Antilles
La fira dels indians a Tossa de Mar
Viu la història
Passejant entre els antics romans
Tàrraco vivia. El festival d'enguany se centra en l'emperador Adrià
Viu la història
Història, tarongers i flors
Borriana. La ciutat de la Plana Baixa ofereix un ric llegat històric i cultural
Viu la història
Més enllà del nas vermell
Berga. La Col·lecció del Circ comparteix edifici amb el bestiri de la Patum
Cercador Index Històric
El 2 de desembre, aquests equipaments mostraran espais com els magatzems o els tallers de restauració
Testimonis que ens acosten a l’infern i ens recorden el perill del feixisme
Els episodis històrics que van inspirar la gran novel·la de Joanot Martorell
La Fundació Carulla mostra la seva defensa de l’escola catalana i dona suport a la innovació d’alumnes, professors i centres educatius
7 punts que demostren que l'ombra de Franco segueix sent molt allargada
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació