sapiens.cat

Descobreix la teva història

Preguntes amb història
  • Comenta

Qui era Nemesio Orús?

La història d'un testimoni de Jehovà que va esquivar l'execució dues vegades durant la guerra civil

Àlex Novials Dilluns, 22 de maig de 2017

Nemesio Orús
Nemesio Orús

Fins a tres vegades Nemesio Orús va ser condemnat a mort per les seves creences. En temps de la Guerra Civil Espanyola, aquest fidel testimoni de Jehovà aragonès va tenir la valentia de ser un dels primers objectors de consciència de l’Estat (conjuntament amb Ramon Serrano i Salvador Sirera, també testimonis), i es va negar rotundament a incorporar-se a files a l’exèrcit rebel. A banda de no voler empunyar una arma ni vestir un uniforme, deia: “Jo estic consagrat a Déu i el seu regne, i no puc estar a les ordres de cap altre govern”. Per això el van portar al davant de l’escamot d’execució el 1937, del qual es va salvar de miracle gràcies a la intercessió de la seva dona, qui va parlar amb un general d’artilleria a qui havia fet de mainadera. Després encara l’empresonarien dues vegades més, i de nou es va salvar pels pèls de l’execució.

L’explicació exacta de la Bíblia
Nemesio Orús havia nascut en una família catòlica d’Osca, però la religió que li explicaven no el satisfeia i sempre va buscar més enllà. A la dècada del 1920 un fullet d’Atalaya, la publicació dels Testimonis de Jehovà, li va cridar poderosament l’atenció. De seguida es va posar a estudiar allò que ell mateix va definir com “una explicació exacta de la Bíblia, i no una interpretació qualsevol”.

Després del calvari viscut durant la guerra, ja fora de la presó, es va traslladar amb la dona i els dos fills a Barbastre, però la persecució per les seves idees religioses no s’aturava. A les escoles catòliques, els seus fills eren expulsats de manera rutinària, i va haver d’educar-los a casa amb un professor particular. Finalment es van traslladar a Barcelona: quan hi van arribar, l’any 1955, a la ciutat només hi havia quatre congregacions de testimonis, amb uns 300 fidels. Les sales del regne on es reuneixen estaven prohibides, i es trobaven clandestinament al bosc de Collserola o en pisos particulars. Entre ells hi va haver més de mil objectors de consciència empresonats.

Avui hi ha 40.000 testimonis de Jehovà a tot Catalunya, gràcies a la perseverança i l’exemple de creients com Orús: els seus fills, néts i besnéts segueixen servint els mateixos ideals.

El rellotger tranquil
Nemesio Orús va aprendre l’ofici de rellotger i va obrir botiga pròpia a Osca poc abans de l’esclat de la guerra civil.

Si voleu més informació dels Testimonis de Jehovà, visiteu el web www.jw.org o escriviu un correu a mgarciaros0029@gmail.com

Aquest contingut està realitzat amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos.

Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
  • Islàndia any 930Entrem dins del primer parlament del món
  • Josep BartolíLa vida de pel·lícula de l'amant secret de Frida Kahlo
  • I es va fer la llum!La història de l'electricitat: de Tales de Millet a Edison
El 2 de desembre, aquests equipaments mostraran espais com els magatzems o els tallers de restauració
Testimonis que ens acosten a l’infern i ens recorden el perill del feixisme
Els episodis històrics que van inspirar la gran novel·la de Joanot Martorell
La Fundació Carulla mostra la seva defensa de l’escola catalana i dona suport a la innovació d’alumnes, professors i centres educatius
7 punts que demostren que l'ombra de Franco segueix sent molt allargada
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació