sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta

'Últims dies a la Model', el documental sobre el tancament de la presó

Un equip de televisió ha seguit les darreres hores de la presó Model de Barcelona

Redacció Dilluns, 29 de maig de 2017

La presó Model de Barcelona
La presó Model de Barcelona
Wikimedia Commons

Després de molts intents, ara sí que va de veritat: la presó Model de Barcelona tanca definitivament d’aquí uns dies. El passat 6 de març hi van entrar els últims presos preventius, i, a partir d’aquell moment, va començar el moviment de població reclusa més important de la història recent d’aquest país per poder repartir en d’altres centres els més de 900 interns de la Model.

El procés del tancament i el trasllat dels presos no ha estat fàcil: a les dificultats tècniques cal sumar-hi l’impacte que aquest trasllat provocarà, sobretot, en els familiars dels interns, que s’hauran de desplaçar fora de Barcelona per visitar-los. Sense oblidar, és clar, el malestar de bona part dels treballadors, que també viuran un trasbals considerable amb aquest canvi. Un equip de televisió de Sombatabat ha tingut accés en aquests moments d'impàs a la vida quotidiana de cinc interns de la Model. Els ha pogut seguir en les seves activitats quotidianes, en les seves preocupacions, les seves pors i les seves esperances. El resultat és el retrat de com s’han viscut des de dins els darrers dies d'aquesta presó barcelonina. El documental, titulat 'Últims dies a la Model', es podrà veure el dimarts 6 de juny al programa 'Sense ficció', de TV3.

Una presó amb molta història
Amb el tancament de la Model també es tancarà una història que va començar fa gairebé 113 anys: el 1904 es va inaugurar la presó, seguint els nous criteris que buscaven no només el càstig, sinó també la rehabilitació dels delinqüents. La Model era la resposta a les condicions penoses amb les quals vivien els reclusos de la presó de Reina Amàlia. Davant la manca d'higiene i de cura dels presoners, el caos i les males condicions en les quals es trobava tot plegat, alguns ciutadans s'havien mobilitzat per tal de demanar una presó digna a una ciutat com la Barcelona d'aquells temps. Per això, l'Ajuntament i la Diputació van començar a tramitar el projecte d'una presó 'moderna', la Model, que s'acabaria erigint a l'Eixample. La novetat més important que va incorporar aquell nou centre penitenciari, al qual només hi van traslladar els homes -les dones i els nens van continuar malvivint al cau infecte de Reina Amàlia fins al 1936- va ser el fet que incloïa cel·les individuals per a cada reclús. Però malgrat les bones intencions, la Model aviat es va massificar i a la vegada es va convertir en el símbol de la repressió i de l’exclusió: com un mirall, en cada moment històric ha reflectit qui són els perdedors.

Des que la Generalitat en va assumir les competències penitenciàries el 1984, es va fer evident que la Model no reunia les condicions per als nous estàndards de tractament dels interns. Però els diversos intents de tancar-la van resultar infructuosos. Finalment, l’acord signat el gener passat entre l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat ho farà possible.

Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Amb la suspensió 'de facto' de l'autonomia, repassem 12 moments en què l'Estat ha tingut Catalunya en el seu objectiu
El procés franquista per espanyolitzar el club blaugrana en 12 punts
Un curs de la UB aprofundeix en els episodis de la història ocorreguts arran d’aquest procés polític
La d'avui no és la primera reacció del poble català davant els abusos de Madrid. Recordem la resta de vegades que ens hem plantat
Es tracta de la primera pel·lícula sonora d’animació dels estudis Walt Disney
  • La construcció d'un estatEl llegat de Pere III el Cerimoniós
  • Una nissaga sobiranaLes lluites i els pactes dels primers comtes per tenir un territori propi
  • Senyors del marQuan tots els peixos del Mediterrani lluïen les quatre barres
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació