sapiens.cat

Descobreix la teva història

Preguntes amb història
  • Comenta

Colom no va arribar a Amèrica amb tres caravel·les

Només la 'Pinta' i la 'Niña' ho eren; la 'Santa María' era una nau

Àlex Milian Divendres, 19 de maig de 2017

Rèpliques de la 'Pinta', la 'Niña' i la 'Santa María'
Rèpliques de la 'Pinta', la 'Niña' i la 'Santa María'
Wikimedia Commons

La majoria de llibres de text insisteixen encara en què Cristòfor Colom va fer el seu primer viatge a Amèrica amb tres caravel·les, però des del 1892, com a mínim, els historiadors han demostrat que només la 'Pinta' i la 'Niña' ho eren. La 'Santa María' era una nau, un tipus d'embarcació més curta que les caravel·les i que admetia més veles.

Segons explica qui va ser director del Museu Marítim de Barcelona, José María Martínez-Hidalgo, en el llibre 'Las naves de Colón' (1969), el diari de Colom deixa bones proves que l'embarcació capitana era una nau i no una caravel·la: “L'aparell de la 'Santa María', afortunadament citat en el diari en la seva totalitat, és una altra prova concloent que es tractava d'una perfecta nau, i no pot presentar-se un sol cas de caravel·la que hissés aquelles cinc veles, quatre rodones i una llatina, que en tots els gravats i pintures de l'època corresponen sempre a naus.” Martínez-Hidalgo no fa més que defensar la teoria que l'historiador Cesáreo Fernández ja havia demostrat el 1892 i que també han corroborat molts d'altres autors.

Paradoxalment, l'errada està més estesa entre la cultura hispànica que no pas en d'altres. La prova és que, el 1991, quan un empresari japonès va voler emular el viatge de Colom fins al Carib -i continuar després fins a Cipango travessant el Canal de Panamà-, va crear una fundació per a finançar el viatge que va batejar, legítimament, com Fundació Nau Santa Maria.

Una inèrcia
La raó per la qual s'ha mantingut aquesta mentida històrica a Espanya és molt trivial. L'ensenyament va promoure -i ha mantingut- el mite de “Colom i les tres caravel·les” d'una manera sorprenentment eficaç. Tant que molts llibres d'història han caigut en el parany i han reproduït l'errada una vegada i una altra. Fins i tot, alguns traductors han decidit corregir els textos originals i allà on deia “dues caravel·les i una nau” o, simplement, no ho especificava, han traduït, segurament sense dubtar gaire, “tres caravel·les”. I un error de traducció (ja diuen que traduir és trair) va ser també l'origen d'una altra mentida sobre les caravel·les: que la 'Pinta' i la 'Niña' no tenien coberta.

Segons Martínez Hidalgo, tot ve d'un text d'un contemporani de Colom, Pedro Mártir de Angheria, que en el seu 'De Orbe Novo' parlava de tres embarcacions, “una de càrrega amb cofa, i les altres dues vaixells mercants sense cofa i que els espanyols anomenen 'caravel·les'”. Sembla que algun traductor va substituir 'cofa' (una plataforma sobre un dels pals) per 'coberta' i tothom va pensar que les dues caravel·les eren descobertes. El detall, és clar, contribuïa a fer més heroica encara la gesta dels mariners a través de l'oceà Atlàntic.

Aquest article es va publicar al número 14 del SÀPIENS (desembre de 2003)

Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
  • Zapata. Ni un pas enrere!Vida i mort del revolucionari més llegendari del sud de Mèxic
  • Vestir-se a l'edat mitjanaLes peces, els teixits i els estils que marcaven tendència entre els segles XII i XV
  • Pere Català i Pic, amb una sabata i una espardenyaL'autor del mític cartell 'Aixafem el feixisme' va ser un pioner en diversos camps artístics
Els premis #tuetscultura reconeixen els dos millors projectes a desenvolupar de l’àmbit de la cultura i de la comunicació
Geolocalitzem sobre un mapa d'època els edificis religiosos que van ser saquejats, incendiats i assaltats durant la revolta
Es tracta d'uns estudis d'especialització amb una mirada transversal a la història antiga i una aposta per les noves tècniques digitals
Treballador incansable, el seu amor per l’arqueologia el va acabar conduint fins als nacionalistes àrabs quan lluitaven per desfer-se del jou de l’imperi Otomà
Una mostra dels documents que han permès fer la investigació SÀPIENS sobre la història amagada del cos policial català durant la Guerra Civil
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació