sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta

[DOCUMENTS] Les fitxes de delació dels Mossos d'Esquadra

Una mostra dels documents que han permès fer la investigació SÀPIENS sobre la història amagada del cos policial català durant la Guerra Civil

Xavier Carmaniu (text) / Jordi Figuerola (assessorament) Dimarts, 4 de juliol de 2017

Gràcies a la investigació de l’historiador Jordi Figuerola i a la tasca de conservació i recerca que es fa des de l’Arxiu Històric del Cos de Mossos d’Esquadra (AHCME), hem pogut reconstruir en el número 183 (juliol 2017) aquest desconegut episodi de la història de la policia a Catalunya.

Fitxa del mosso Rossend Puig i Colell: el delator

Fitxa del sotscaporal Rossend Puig i Colell, el mosso delator. Poc abans que s'acabés la guerra ja tenia un nou càrrec en la nova Barcelona franquista. L'havia aconseguit delatant els seus antics companys.
FITXA MOSSOS D'ESQUADRA - Fitxa Puig Colell La fitxa de Puig Colell

Empremtes dactilars de Rossend Puig i Colell

Revers de la fitxa del sotscaporal Puig i Colell. La base de moltes de les acusacions que va fer contra els seus companys era més la rumorologia que les proves fefaents, i en molts informes l'expressió més habitual és "según se decía".
FITXA MOSSOS D'ESQUADRA - Empremtes dactilars Empremtes dactilars d'una fitxa

Denúncia de José Nin Rius: fa referència al "sinvergüenza" Puig i Colell

Denúncia del mosso José Nin Rius feta el 24 d'octubre de 1939. Nin exposa que va ser "durament amenaçat de paraula" per Pedro Gombau Ortiz. També al·ludeix al mosso delator, Rossend Puig i Colell, a qui anomena "sinvergüenza".

I és que, el 1936, Puig i Colell havia estat víctima del Comitè de Depuració dels Mossos d'Esquadra, un organisme creat després de l’esclat de la Guerra Civil per investigar -i si era necessari expulsar del cos- els membres de les Esquadres denunciats pels comitès antifeixistes dels municipis o per altres companys d’armes pel fet de ser simpatitzants dels colpistes que s’havien aixecat contra la República.
FITXA MOSSOS D'ESQUADRA - DENÚNCIA Exemple d'una denúncia

Joaquín Vilavella: "Un hombre malo, muy mal educado"

Una de les fitxes personals amb delacions utilitzada per a la redacció de l'article. En aquest cas, el mosso delatat és Joaquín Vilavella, "un hombre malo, muy mal educado" que "no tiene respeto a nadie". La fitxa afegeix: "Se le crea ['sic'] afiliado al Partido Socialista".
FITXA MOSSOS D'ESQUADRA - Fitxa de Joaquín Vilavella Fitxa de Joaquín Vilavella

Fitxa de Ramon Ventura Sau: "Se hizo una querida, esposa de un Mozo"

La denúncia contra el caporal Ramon Ventura fa referència a uns fets ocorreguts gairebé vint anys enerere. Tot per demostrar que era un home amb un passat tèrbol: "[...] a últimos del año 1920 o primeros del 21, hizo unos disparos de pistola a un paisano (se ignoran los motivos) al que hirió o mató".

També es destaca que tenia una "querida", esposa d'un altre mosso. "[...] fué destinado al puesto de Taradell, donde con mucha frécuencia pedia permiso para ir a Alella al objeto de ver a su padre y en vez de ir a Alella, iba a ver a su querida".
FITXA MOSSOS D'ESQUADRA - Fitxa de Ramon Ventura Sau Fitxa de Ramon Ventura Sau

Fitxa de Luis Betriu Capdevila: "Era, según se decía, afiliado al Partido Socialista"

La base de moltes de les acusacions de Puig Colell contra els seus companys era més la rumorologia que les proves fefaents, i en molts informes l’expressió més habitual és “según se decía”.

És paradigmàtic el cas del sotscaporal de 2a Lluís Betriu, “que fue jefe y comisario Político de las Patrullas de Control” a la zona de la Vall d’Aran. “Según se decía por los Mozos, entre él y las patrullas al guardar la fronterahabían cometido algún asesinato contra personas de derecha que iban a pasar la frontera francesa” i era “según se decía, afiliado al Partido Socialista”.
FITXA MOSSOS D'ESQUADRA - Fitxa de Luis Betriu Capdevila Fitxa de Luis Betriu Capdevila

Fitxa de "Josè" Pla Aliquès: uns fets poc clars ocorreguts abans de la guerra

A la denúncia, Puig Colell hi va incloure fets poc clars que se suposava que el sergent Pla Aliqués havia protagonitzat abans de la guerra: “[...] estando de Subcabo en el puesto de Castelltersol por los años de 1931 al 1932, él como guía en unión de una camioneta de guardias de asalto y por la noche, cometieron varios atropellos en unas casas del término de Moyà, entre ellas casa Masot, de cuyas resultas se cree murió el dueño”.
FITXA MOSSOS D'ESQUADRA - Fitxa de Fitxa de "Josè" Pla Aliquès

Fitxa de "Josè" Pla Aliquès (revers)

A la denúncia, Puig Colell hi va incloure fets poc clars que se suposava que el sergent Pla Aliqués havia protagonitzat abans de la guerra: “[...] estando de Subcabo en el puesto de Castelltersol por los años de 1931 al 1932, él como guía en unión de una camioneta de guardias de asalto y por la noche, cometieron varios atropellos en unas casas del término de Moyà, entre ellas casa Masot, de cuyas resultas se cree murió el dueño”.
FITXA MOSSOS D'ESQUADRA - Fitxa de "Josè" Pla Aliquès (revers) Fitxa de "Josè" Pla Aliquès (revers)

Fitxa de Valentin Rovira Aymà: "vive separado de su esposa legítima"

Com en tants d'altres, la denúncia de Valentin Rovira recull un tema de la vida privada del delatat: "Este individuo vive separado de su esposa legítima, la que abandonó en unión de dos hijos; viviendo amistensado con otra mujer."
FITXA MOSSOS D'ESQUADRA - Fitxa de Valentin Rovira Aymà

Fitxa de Vicente Cabau Esquè: membre del "comité revolucionario"

El 1939, amb els franquistes imposant les seves lleis, els integrants del Comitè de Depuració estaven en el punt de mira. Un exemple és el del mosso de 2a Vicenç Cabau, en la fitxa del qual es feia constar que “formaban parte del comité revolucionario del Cuerpo de Mozos”.

La prova que aquelles delacions tenien com a principal objectiu guanyar-se les simpaties dels vencedors era que fins i tot es dirigien contra els difunts. El caporal Francesc Farré, l'altre mosso a què fa referència la fitxa de Cabau, feia gairebé dos anys que era mort, havia caigut durant els Fets de Maig del 1937.
FITXA MOSSOS D'ESQUADRA - Fitxa de Vicente Cabau Esquè Fitxa de Vicente Cabau Esquè

Fitxa de Jaime Pey Joan: "Contrario a la religión"

Les relacions d’amistat també podien ser inculpatòries per les autoritats franquistes. Del mosso Jaime Pey Joan s’assenyalava que era un “elemento de mucho cuidado” perquè a més de ser “contrario a la religión y afiliado al Partido Socialista” i que “se le considera rojo cien por cien”, havia estat “íntimo amigo de los individuos que formaban parte del comité del Cuerpo” (el Comitè de Depuració dels Mossos d'Esquadra).
FITXA MOSSOS D'ESQUADRA - Fitxa de Jaime Pey Joan Fitxa de Jaime Pey Joan

Fitxa de José Forges Vidal i de Celestino Junyent Puig: un ús regular de la paraula "feixista"

"Ambos individuos tenian constantemente la palabra fascista contra el primero que se le presentase. Se les crea afiliados al Partido Socialista".
FITXA MOSSOS D'ESQUADRA - Fitxa de José Forges Vidal i de Celestino Junyent Puig Fitxa de José Forges Vidal i de Celestino Junyent Puig

Fitxa de Magin Rafecas Aluja: actuar amb abús d'autoritat el juliol de 1936

Del mosso d’esquadra de 2a de la Secció Motoritzada Magí Rafecas Aluja, s’assenyalava que va actuar amb abús d’autoritat durant el juliol del 1936:

“[...] en los primeros días de la revuelta entró en el piso que ocupaba un cura [...] echando varios muebles y ropas a la calle. [. ..] Entró varias veces a buscar tabaco en el estanco de la Plaza de San Jaime y también entró en el piso que da encima del número 6 de la expresada plaza, donde vivia un cura, echando muchisimos muebles desde el balcón. [...] Otro tanto hizo de entrar en la casa del Sr. Conde del Monseny, señalada con el número 2 de la repetida plaza, haciendo igualmente que en los dos pisos anteriores. Alguien tambien lo encontró juntamente con otros Mozos junto a la caja de caudales con un soplete para violarla con el fin sin duda de apoderarse de lo que habia dentro.”
FITXA MOSSOS D'ESQUADRA - Fitxa de Magin Rafecas Aluja Fitxa de Magin Rafecas Aluja

Fitxa de Ramón Cabrero Perdina: íntim de la propietària d'un bordell

"[...] durante los primeros meses de la revuelta, [...] tenía las llaves de la casa de prostitución de la calle de San Honorato número 11 y era intimo con la dueña de la misma".
Fitxa de Ramón Cabrero Perdina Fitxa de Ramón Cabrero Perdina

Consulta les fitxes de delació a mida més gran (PDF)

 

Subscriu-t'hi!

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Això és només un tast: hem publicat més reportatges d'investigació i en farem més, per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
El 2 de desembre, aquests equipaments mostraran espais com els magatzems o els tallers de restauració
Testimonis que ens acosten a l’infern i ens recorden el perill del feixisme
Els episodis històrics que van inspirar la gran novel·la de Joanot Martorell
La Fundació Carulla mostra la seva defensa de l’escola catalana i dona suport a la innovació d’alumnes, professors i centres educatius
7 punts que demostren que l'ombra de Franco segueix sent molt allargada
  • Islàndia any 930Entrem dins del primer parlament del món
  • Josep BartolíLa vida de pel·lícula de l'amant secret de Frida Kahlo
  • I es va fer la llum!La història de l'electricitat: de Tales de Millet a Edison
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació