sapiens.cat

Descobreix la teva història

Preguntes amb història
  • Comenta

Sabies que Alexandre el Gran fou el primer occidental que va trobar petroli a l’Iran?

El descobriment va ser considerat un senyal de bon auguri i va esperonar Alexandre el Gran

Antoni Aira Divendres, 30 de juny de 2017

Alexandre el Gran
Alexandre el Gran
Thinkstock

La seva valentia i la seva visió estratègica i tàctica són algunes de les qualitats que van convertir Alexandre el Gran en un dels majors mites de la història de la humanitat. Però Olímpia, la seva mare, s’encarregaria d’acompanyar aquests trets característics del seu fill amb d’altres que segurament li serien menys reconeguts però que igualment passarien a configurar-ne la personalitat: la superstició i la creença en els auguris. Sis anys després de partir cap a l’Àsia, la primavera de l’any 328 aC va deixar l’antiga satrapia de Balj per emprendre un nou any de lluita. I va ser llavors quan Alexandre va rebre un auguri que va llegir en clau de victòria.

Ho explica Robin Lane Fox, doctor en Història Antiga per Oxford, que descriu com en el moment en què els homes del gran conqueridor muntaven el campament del riu Oxus, van brollar de terra dues fonts prop de la tenda reial. L’una era d’aigua, l’altra d’un líquid “que sortia a borbollons i amb una flaire, un sabor i aspecte que no eren diferents de l’oli d’oliva, tot i que aquell terreny no era apropiat per a les oliveres”. Ja 'Les vides paral·leles de Plutarc' descriuen aquest capítol, però Lane Fox destaca com els oficials es van servir de l’oli d’oliva per descriure aquell líquid que no era una altra cosa que petroli. Alexandre va cridar Aristandre, l’endeví reial, qui dictaminaria que la font era un signe de treballs, però que després dels treballs, vindria la victòria.

La fundació d'Alexandria
Era la primera vegada que els occidentals es trobaven amb petroli a l’Iran, i el van utilitzar per justificar la seva pacient esperança en un futur millor. L’estratègia que Alexandre va emprendre llavors, igual com la font de petroli, prometia la victòria després d’un gran esforç. Mentre buscava Epistàmens, l’últim líder persa que s’hi enfrontaria, l’exèrcit de l’emperador havia dividit la seva força en sis seccions, dues per quedar-se i custodiar Bactriana, tres per creuar l’Oxus i una per fortificar l’oasi occidental de Merv.

Malgrat trobar-se a una distància de més de tres-cents quilòmetres desert enllà, Merv era un focus de civilització fèrtil i estratègic que podia reforçar-se per refusar amb força l’enemic. Alexandre, esperonat per l’auguri del descobriment del petroli, va ordenar al general Cràter que fundés una Alexandria en aquell indret i que fortifiqués les colònies més petites de l’interior de l’oasi. Aquell destacament acabaria decidint la guerra.

Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
  • Islàndia any 930Entrem dins del primer parlament del món
  • Josep BartolíLa vida de pel·lícula de l'amant secret de Frida Kahlo
  • I es va fer la llum!La història de l'electricitat: de Tales de Millet a Edison
El 2 de desembre, aquests equipaments mostraran espais com els magatzems o els tallers de restauració
Testimonis que ens acosten a l’infern i ens recorden el perill del feixisme
Els episodis històrics que van inspirar la gran novel·la de Joanot Martorell
La Fundació Carulla mostra la seva defensa de l’escola catalana i dona suport a la innovació d’alumnes, professors i centres educatius
7 punts que demostren que l'ombra de Franco segueix sent molt allargada
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació